Erişilebilirlik

19 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


USA Today Başkan Bush’un İran ve Kuzey Kore gibi Amerikan karşıtı ülkelerle görüşmeme tavrını eleştiriyor. Cumhuriyetçi başkan adayı senatör McCain’in de Bush’un izinden gittiğini belirten gazete, Demokrat adaylardan Barack Obama’nın ise farklı bir tavır içinde olduğunu kaydediyor.

"Söz konusu olan, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren el Kaide’nin liderleriyle görüşmek değil onları yok etmektir. Ancak ne kadar radikal olurlarsa olsunlar, ülkelerin liderleriyle temas kurmak tamamen başka bir şeydir. Düşmanla görüşmenin taviz vermek anlamına gelmediği diplomasiye giriş dersinin ilk konusudur. Görüşmelerde bulunmak, zayıflık işareti değil tam terine güç göstergesidir. Amerika’nın ulusal güvenliği açısından, kötü adamlarla konuşmama veya istihbarat bilgilerine dayanarak onlarla tartışmaya girme politikası yerine uluslararası anlaşmazlıkları masaya yatırmak daha doğru bir politikadır."

Christian Science Monitor Nergis tayfununun vurduğu Burma’nın aksine, büyük bir deprem felaketi yaşayan Çin’in alışılmadık ölçüde saydam bir politika izlediğine dikkat çekiyor. Gazete, Pekin’in politikasındaki bu değişikliği yeni bir yönelimin işareti olarak görüyor.

"8 Ağustos’ta başlayacak olan olimpiyatlar öncesinde Çin, koyu bir milliyetçiliğe ve kaba güce dayalı bir politikanın ötesine geçme arayışı içinde. Vatandaşlarının daha iyi bir eğitim aldığı; daha müreffeh bir Çin’de, devletin halkı tepeden denetlemesine daha az ihtiyaç duyulacaktır. Çin’de değişim ve dışa açılma sürerken, ülkede uyum ve istikrarı sağlamak yöneticileri de yeni beceriler geliştirmeye zorluyor. Başbakan Wen Jiabo’nun deprem felaketi sonrasındaki tavrı, milyonlarca Çinlinin sivil bir hareket oluşturmasına, felaketzedelerin yaralarının sarılmasına yardımcı oldu. Eğer yeni Çin buysa, dünyanın yapacağı tek şey, bu Çin’i takdir etmektir."

Washington Post yıllarca pirinç ithalatına izin vermeyen Japonya’nın son yıllarda dışarıdan almaya başladığı pirinci de tüketmeyip depoladığını bildiriyor. Gazete, dünya gıda fiyatlarının arttığı bir dönemde Tokyo’nun bu politikasında ısrar etmesini anlamsız buluyor.

"Japonya’daki ithal pirinç stokları 1,5 milyon tonu buluyor. Bu, 24,5 milyon Japon’a bir yıl yetecek bir miktar. İthal pirinç yemek istemeyen Japonlar, en azından diğer ulusların bu pirinci yemesine izin vermelidir. Japonya, ithal pirinci hayvan yemi yapmak veya etanole çevirmek yerine dünya piyasasına sürmelidir. Böyle bir karar, pirinç fiyatlarını aşağı çekecektir. Ayrıca pirinç ihracatına yasağı sürdürmek isteyen ülkelere de ders olacaktır. Japonya’nın dünyanın bir numaralı istifçisi olması kimsenin çıkarına değildir."

New York Times Cumhuriyetçi başkan adayı senatör John McCain’in eşi Cindy McCain’i ne kadar vergi verdiğini açıklamaya çağırıyor. Gazete, Demokrat adaylar Barack Obama ile Hillary Clinton’ın hem kendilerinin hem de eşlerinin verdikleri vergi miktarını açıkladığını hatırlatıyor.

"2004 seçim kampanyası sırasında, Senatör John Kerry’nin zengin eşi Teresa Heinz Kerry’den verdiği vergiyi açıklamasını istemiştik. O zaman Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi de bu talebe destek vermişti. Ancak Komite bu yıl tavır değiştirdi. Eğer senatör McCain ve eşi, saydam bir yönetimden yana olduklarını göstermek istiyorlarsa, bayan McCain’in ne kadar vergi verdiğini açıklamaları gerekir."

XS
SM
MD
LG