Erişilebilirlik

Bush: 'Petrol Üretimindeki Artış Yetersiz'


Başkan Bush, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini sınırlı bir şekilde arttırmasının petrol fiyatlarını düşürmeye yetmeyeceğini söyledi.

Mısır'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bush, Suudi Arabistan'ın Mayıs ayında petrol üretimini günde 300 bin varil oranında arttırdığını, ancak bunun talebi karşılamayacağını bildirdi.

Dün Kral Abdullah'la görüşen Bush, yüksek petrol fiyatlarının Suudi Arabistan'ın en büyük ticaret oratklarının ekonomilerine büyük zarar verdiğini hatırlattı.

Başkan Bush, Riyad'daki temasları sırasında Suudilerin petrol üretimini daha da arttırmayı istemişti. Ancak Suudi yetkililer, Bush'un talebini kabul etmedi, Mayıs ayında üretimi zaten arttırdıklarını söyledi.

Suudi Arabistan dünya petrol rezervlerinin yüzde 20’sine sahip. Amerika’nın toplam petrol ithalatının yüzde 14’ü Suudi Arabistan’dan geliyor.

İran: 'Arz Sıkıntısı Yok'

İranlı yetkililer de, OPEC ülkelerinin petrol üretimini arttırmasıyla fiyatların düşmeyeceğini, çünkü piyasalarda arz fazlası olduğunu savundu.

İran Petrol Bakanı Gholam Hüseyin Nozari, üretimin arttırılmasının sadece rezervleri arttıracağını söyledi.

İran, Petrol İhrac Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri arasında Suudi Arabistan'dan sonra ikinci en büyük petrol üreticisi.

Varil başına ham petrol fiyatları dün 128 dolara yaklaşarak yeni bir rekor kırdı.

Bush Mısır'da Temaslarını Sürüdüyor

Başkan Bush İsrail ve Suudi Arabistan'daki temaslarından sonra bugün Mısır'ın Şarm el Şeyh kasabasında görüşmelerde bulunuyor.

Bush, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yle görüştü.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la da görüşen Bush, bağımsız bir Filistin devleti kurulması konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bush, bu yönde atılacak bir adımın bölgede barışa yolaçacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG