Erişilebilirlik

Demokrat Parti'ye Katılım Rekoru


Amerika’da Demokrat Parti’nin başkan adayının belirlenmesinde son derece çekişmeli bir önseçim süreci yaşandığı için, Demokrat Parti’ye kayıt yaptıran seçmenlerin sayısı hızla artıyor. Uzmanlar, seçmen kaydını yaptıran Demokratların sayısının yeni bir rekor kırdığını söylüyor. Ancak, önseçimlerde yüksek katılım olması, Kasım ayındaki genel seçimde de katılımın yüksek olacağı anlamına gelmiyor.

‘Rock the Vote’ kampanyası, Amerikan siyasi tarihinde gençlerin seçmen kaydı yaptırmalarını sağlamak için girişilen ilk ve en yoğun kampanya. Kampanya yetkilileri başarılı olduklarını söylüyor.

Rock the Vote kampanyasının Washington direktörü Heather Smith, 2008 yılında önseçimlere katılım oranının 3 – 4 kat arttığını söylüyor.

Anketlere göre, daha önce oy kullanmamış genç seçmenler Demokrat Parti başkan aday adayı Barack Obama’yı destekliyor.

Ancak önseçimlere rekor katılım oranı, sadece gençlerden kaynaklanmıyor.

Associated Press haber ajansının anketine göre, önseçimlerde 3,5 milyon yeni seçmen oy kullandı. Hem kırsal alanda hem de kentlerde siyahlarla kadınlar arasında da seçimlere katılım oranı hızla artıyor.

Washington’daki Pew Araştırma Merkezi’nden Scott Keeter, Demokrat Parti tarafında önseçimlere katılım oranının, Amerikan siyaset tarihinde bir ilk olduğunu söylüyor.

Cumhuriyetçi Parti’ye kayıt yaptıranların sayısı da arttı. Ancak, yeni seçmen kaydı açısından Demokrat Parti’nin rekor kırdığı söylenebilir. Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için verilen mücadelenin çekişmeli geçmesinin yanı sıra, bu yarışın tarihi niteliği de var. Bu önseçim sürecinin sonunda, Amerika’nın ilk siyah başkanının, ya da ilk kadın başkanının seçilmesi mümkün.

Ancak uzmanlara göre, önseçimlere katılım oranının yüksek olması, Kasım seçimlerine de katılımın yüksek olacağı anlamına gelmiyor.

Washington’daki Amerikan Üniversitesi Seçmen Araştırma Merkezi direktörü Curtis Gans, seçimlere katılım oranının tahmin edilemeyeceğini söylüyor.

Gans’a göre, eğer Obama Demokrat Parti’nin başkan adayı seçilirse, bazı Clinton taraftarları sandık başına gitmeyebilir. Önseçim sürecinin tamamlanmasından sonra da adayların partiyi birleştirmek için yoğun çaba göstermesi gerekecek.

XS
SM
MD
LG