Erişilebilirlik

Çin'de Ölü Sayısı 15 Bin


Çin’in Sichuan bölgesinde meydana gelen depremde ölenlerin sayısı 15 bine çıktı. 7,9 büyüklüğündeki depremden sonra en az 26 bin kişinin kayıp ya da enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor.

Deprem bölgesindeki Yingxiu kasabasında yaşayan 10 bin kişiden sadece 2 bin üç yüz kişinin kurtulduğu öğrenildi.

Arama kurtarma çalışmaları sürerken Çin ordusu dağ köylerinde mahsur kalan depremzedelere havadan yardım malzemesi ulaştırıyor.

Yetkililer, ölü sayısının artmasından kaygı duyuyor.

Deprem bölgesindeki kentler enkaz yığınına dönüşmüş durumda. İnsanlar beton yığınları arasında kayıp yakınlarını bulmaya çalışıyor. Diğer kentlerde olduğu gibi Sichuan eyaletinin başkenti Dujiangyan’da çok sayıda arama kurtarma ekibi enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışıyor. Amerikalı gazeteci Daniel Schearf ekiplerin arada sırada canlı insan bulduğunu ancak sevincin çok kısa sürdüğünü söylüyor.

Amerikalı gazeteci, enkaz çevresinde bekleyenlerin yüz ifadesinin hemen değiştiğini, çıkarılan kişinin kendi yakınlarından birinin olmadığını anladıklarında sevincin hüzüne, umutsuzluğa dönüştüğünü söylüyor.

Çin basın yayın organları, depremin merkezin üssünün bulunduğu bölgede, bazı kasabaların tümüyle haritadan silindiğini bildirdi. Deprem, aşırı yağışlar ve depremden kaynaklanan toprak kaymaları yollara ve köprülere ağır zarar verdiği için yüzlerce köye hala ulaşılamadı.

Başbakan Wen Jiabao, bu sabah uçakla deprem bölgesine giderek Beichuan’daki kurtarma çalışmalarına katıldı. Ziyareti sırasında kent halkına hitap eden Başbakan, hükümetin deprem kurbanlarından yardımı esirgemeyeceğini söyledi.

Çin başbakanı karayollarının açılamaması durumunda yaralıların gerekirse uçakla tahliye edileceğini belirtti. Başbakan, yaralıların en kısa zamanda gerekli hastanelere sevk edilebilmesi için bölgeye askeri uçaklar gönderileceğini de duyurdu. Wen Jiabao, bine lakın öğrencinin enkaz altında mahsur kaldığı okula da uğradı. Beton, demir ve moloz yığını haline gelmiş okulda incelemelerde bulunan Başbakan, perişan halde arama çalışmalarını izleyen yüzlerce anne babaya umut verdi.

Askeri yetkililere göre Çin Hava Kuvvetleri, tarihinin en büyük hava köprüsünü kurarak deprem bölgesine 11 bin asker ve çok miktarda ağır iş makinesi taşıdı. Askeri birlikler bir yandan arama kurtarma operasyonlarına destek sağlarken bir yandan da afet bölgesindeki karayollarını açmaya çalışıyor.

Depremden hemen sonra felaket bölgesine çadır ve yorgan gönderen Çin Kızılhaç Derneği, tüm ülkeye afetzedelere yardım çağrısında bulunmuştu. Dernek Başkanı Su Juxiang, yardım çağrısına halkın çok olumlu tepki gösterdiğini söyledi.

Çin Kızılhaç Derneği Başkanı, çok kısa bir süre içinde 44 buçuk milyon dolar toplandığını, afet bölgesindeki kentlere yiyecek, içme suyu ve tıbbi malzeme de gönderildiğini söyledi. Bölgeyle ulaşımın kısıtlı olduğuna dikkat çeken Su, malzemeden çok nakit para yardımının tercih edildiğini bildirdi.

Yabancı ülke ve kuruluşlar da Çin’e acil para yardımı yaptı. Japonya 4 milyon, Güney Kore 1 milyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi 1 milyon ve Amerika 500 bin dolar; Almanya ise 500 bin Euro gönderdi. Rusya’nın da çadır ve battaniyeden oluşan yaklaşık 30 ton yardım malzemesi gönderdiği öğrenildi.

Bazı yabancı uzmanlara göre felaketin mali bilançosunun 20 milyar doları aşması mümkün.

XS
SM
MD
LG