Erişilebilirlik

Halklar Hizmet Bekliyor


Yapılan bir araştırmaya göre, insanlar artık, hükümetlerinin halkın ihtiyaçlarına daha çok yanıt vermesini bekliyor. 19 ülkeyi kapsayan araştırmaya katılanlar, demokrasinin ilkelerini benimsiyor ve hükümetlerinden daha fazla hizmet bekliyor.

WorldPublicOpinion -“Dünya Kamuoyu” - adlı kuruluşun araştırmasına göre, 19 ülkede görüşü sorulanlar, hükümetlerin otoritelerini halkın iradesinden alması gerektiğine inanıyor. Bu ilkeyi en çok destekleyenlerin, batılı ülkelerde yaşayanlar olmadığı da görüldü. Bu görüşü paylaşanlar Türkiye, Ukrayna, Nijerya ve Endonezya’da yaşayanlar... 17 bin kişiyi kapsayan araştırmanın yöneticisi Steven Kull şu noktayı vurguladı:

“Her ülkede büyük çoğunluk, liderleri belirleme yöntemi olarak, genel seçimleri görüyor. Görüşü sorulanların yüzde 84’ü seçimi destekliyor.”

Buna karşılık araştırmanın yapıldığı 19 ülkeden 17’sinde halk, hükümetlerinin, halkın isteklerine yeterince duyarlı olmamasından şikayet ediyor. Hükümetin kayıtsızlığından en çok yakınanlar Mısır ve Nijerya’da yaşayanlar oldu. Ancak Mısır’da görüşü sorulanların yüzde 84’ü, ülkenin tüm kurumları arasında en çok hükümete güvendiklerini de söyledi. Araştırmada, hükümete güven oranı başka hiçbir ülkede, Mısır’daki kadar yüksek çıkmadı. Hükümete duyulan güvenin yüksek olduğu ülkeler arasında Çin, Rusya ve Filistin yönetimi de yer alıyor. Batı demokrasilerinde yaşayan insanlar ise, hükümetlerine en az güveniyor. Carnegie Endowment for International Peace - Carnegie Uluslararası Barış Vakfı- adlı kuruluşun uzmanlarından Thomas Carothers, demokrasilerin yapılanması hakkında, bugüne kadar sekiz kitap yayınladı. Uzman otoriter hükümetlerle yönetilen ülkelerde halkın hükümete güven duymasını sorguluyor:

“Acaba bu insanlar düşüncelerini serbestçe ifade etme hakkına mı sahip değil? Yoksa hükümetlerin otoriter karakteri, bir şekilde, babaya güven duygusu gibi bir duruma mı yol açıyor? Ayrıca hükümete inanmak iyi bir şey mi? Acaba, hükümetlerine biraz daha az güvenseler daha mı iyi olur?”

Araştırmanın yapıldığı 18 ülkenin 15’inde çoğunluk ülkelerinin sadece kendini çıkarını kollayan bir avuç büyük çıkar grubu tarafından yönetildiğini düşünüyor. 19 ülkeden sadece Çin ve Mısır’da insanlar, hükümetlerinin halkın çıkarı için çalıştığını söylüyor. Araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde insanlar ülke liderlerinin kamuoyu yoklamalarına itibar etmesini de istiyor.

XS
SM
MD
LG