Erişilebilirlik

Genelkurmay: 'Teröristler Kaçıyor'


Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin ay başında kuzey Irak'ta düzenlediği hava operasyonundan sonra PKK terör örgütünün lider kadrosundan bazı isimler dahil çok sayıda teröristin bölgeyi terk ettiği belirtiliyor.

Açıklamada, terör örgütünün büyük bir darbe aldığı vurgulanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 1 - 2 Mayıs tarihlerinde kuzey Irak'ta PKK terör örgütü kamplarını hedef alan hava operasyonlarından sonra yaklaşık 200 teröristin operasyon bölgesini terkederek Irak'ın kuzeyindeki yerleşim bölgelerine dağıldığı, teröristlerin bazılarının da silahlarını bıraktığı belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı'na göre, "bu gelişme, örgütün büyük bir panik havası ve moral çöküntüsü içinde olduğunu" gösteriyor.

Lider Kadrosu da Kaçıyor; Cemil Bayık'ın Akıbeti Bilinmiyor

Hava operasyonlarından sonra elde edilen istihbaratı kamuoyuna açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, örgütün lider kadrosundan bazı isimlerin de bölgeyi terkettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "Bahoz" kod adlı teröristin 'Zap bölgesini terkettiği ve Sinad-Haftanin bölgesine;' "Cemil Bayık adlı teröristin de, beraberindeki kalabalık bir grup ile komşu bir ülkeye kaçtığı" vurgulandı. 'Komşu ülkenin' güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada Bayık'ın korumalarının öldürüldüğü bildirilirken, Bayık'ın akıbetinin bilinmediği ifade edildi.

Basın açıklamasında, PKK'nın yöneticilerinden olan ancak adı açıklanmayan bir teröristin de operasyon bölgesi dışında yer alan Gara Dağı bölgesine gittiği bildirildi.

Hakkari'de Çatışma

Bu arada, PKK'nın Hakkari'de bir karakola düzenlediği saldırı sonucunda iki güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği açıklandı. Saldırıdan sonra çıkan çatışmada 19 terör örgütü mensubu silahları ile birlikte etkisiz hale getirildi.

Genelkurmay Başkanlığı Açıklaması

1. Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadele konusundaki faaliyetlerini yurt içinde ve yurt dışında büyük bir kararlılıkla sürdürmektedir. Bu kapsamda, son günlerde meydana gelen gelişmeler müteakip maddelerde açıklanmıştır.

2. 01-02 Mayıs 2008 tarihlerinde icra edilen hava harekatında, terör örgütünün büyük bir darbe yediği istihbarat kaynaklarından kesin olarak doğrulanmış ve harekatın sonuçları kamuoyuna yansıtılmıştır.

3. Kandil Dağı bölgesinde bulunan ve sayıları 200'e yaklaşan teröristin, hava harekatından sonra büyük çoğunlukla silahlarını bıraktıkları ve Irak kuzeyi yerel yönetiminin teşkil ettiği kontrol noktalarından geçerek, bölgedeki yerleşim merkezlerine dağıldıkları saptanmıştır. Bu gelişme, örgütün büyük bir panik havası ve moral çöküntüsü içinde olduğunu açıkça göstermektedir.

4. Ayrıca, terörist örgütün silahlı unsurlarını yönetmeye çalışan Bahoz kod adlı teröristin, yıllardır yuvalandığı Zap bölgesini terk ederek daha emniyetli olduğunu zannettiği Sinad-Haftanin bölgesine kaçtığı tespit edilmiştir.

5. Başka bir sözde yöneticinin operasyon bölgesi dışında yer alan Gara Dağı bölgesine kaçtığı belirlenmiştir.

6. Ayrıca, örgütün sözde lider kadrosundan Cemil Bayık isimli terörist, beraberindeki kalabalık bir grup ile komşu bir ülkeye kaçmıştır. O ülkenin güvenlik güçleri ile girişilen çatışmalarda, sözde korumalarının büyük bir bölümü etkisiz hale getirilmiş olup, kendisinin akıbeti ise bilinmemektedir.

7. Bir çok masum vatan evladını kandırarak terör örgütüne katan sözde liderlerin, şimdi kendi canlarının derdine düştükleri açıkça görülmektedir. Daha önce ifade edildiği gibi, terör örgütünün sözde liderlerinin gördükleri tatlı rüyanın kabusa dönüşme süreci başlamıştır.

8. Bu panik havasını değiştirmek isteyen terör örgütü, 09 Mayıs 2008 gecesi Hakkari bölgesinde bir karakola saldırı girişiminde bulunmuştur. Bölgede konuşlu birlikler tarafından saldırıya derhal karşılık verilmiş ve bölgeye Hava Kuvvetlerine ait unsurlar sevk edilmiştir. Uçaklarımız saat 22:25 itibarıyla hedeflerine ulaşmışlar ve terör örgütüne gereken darbeyi vurmaya başlamışlardır.

9. Yapılan bu saldırı girişimi sonucu 2 güvenlik görevlisi şehit olmuş; 19 terör örgütü mensubu silahları ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir.

10. Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadele kapsamındaki faaliyetlerine kararlılıkla devam edecektir.

XS
SM
MD
LG