Erişilebilirlik

Almanya'da Göç Politikası Tartışılıyor


Alman Parlamentosu bugün özel bir oturumda göç ve uyum politikalarını ele aldı.

Federal Parlamento’da hararetli tartışmalara neden olan oturumda ortaya çıkan net resim, iktidar ortağı Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti SPD’nin göç politikalarına farklı yaklaşımları. Sosyal Demokratlar, muhalefet partileri gibi çifte vatandaşlığın serbest bırakılmasını ve ülkeye bundan sonraki yıllarda gerçekleşecek göçte puan sistemi uygulanmasını isterken, Birlik Partileri bu önerilere hiç sıcak bakmıyor, tersine göç politikalarında daha sıkı önlemler ve uyumla ilişkili de yaptırımlar arzuluyor. Partisi SPD’nin taleplerini meclisteki konuşmasında dillendiren Federal milletvekili Lale Akgün, Birlik Partileri’nin göçmenleri kucaklamak yerine, dışlamayı tercih etmesi sonucunda Almanya’ya gelen göçmen sayısının sürekli azaldığını belirtti. Akgün, Alman toplumunun yaşlandığını ve genç ve dinamik işgücüne gereksinimin şimdiden hissedildiğini de söyledi.

SPD milletvekili Lale Akgün, Almanya’nın puanlama esasına dayalı yeni bir sistemle, gelecek göçmenlerin ülkenin ihtiyacı olan vasıflara sahip olmalarını sağlanmaya çalışması gerektiğini savunuyor.

Almanya’da toplumun yüzde 8’i göçmen kökenli. Sokaktaki vatandaş, hükümetin göç tartışmalarını kaygıyla izliyor ve özellikle Türk kökenlilerin durumunun giderek zorlaştığını düşünüyor.

Bu arada Federal Parlamento’da gerçekleşen bugünkü özel oturuma Başbakan Merkel’in katılmaması dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG