Erişilebilirlik

Tansiyon Hastalarına Müjdeli Haber


İki yeni araştırma yüksek tansiyon hastalarına umut verdi. Özellikle tansiyonlarını düşük tutmakta zorlanan hastalar için en iyi haber, araştırmada kullanılan ilaçların halihazırda piyasada olması.

Yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalığının başlıca nedenlerinden biri. Bu yüzden tansiyonu normal düzeyde tutabilmek son derece önemli. Ancak bazıları için bunu başarmak, oldukça güç. Bir araştırmada farklı tansiyon ilaçları birlikte kullanıldı ve hangi kombinasyonun en iyi sonucu verdiği incelendi. Araştırmaya 11 bin kişi katıldı. Bir grup hastaya, ACE inhibitörü ve kalsiyum kanal blokeri karışımı ilaç verildi. Bu inhibitörler, damarları açarak tansiyonun düşmesini sağlıyor. Kalsiyum kanal blokerleriyse damarları rahatlatıyor ve kalbin zorlanmasını engelliyor. Diğer gruba da oldukça sık kullanılan bir tansiyon ilacı verildi. İlk gruptaki hastaların neredeyse yarısının tansiyonları kontrol altına alındı. Amerika Kardiyoloji Birliği’nin toplantısında bir araya gelen doktorlar, sonuçlar hakkında oldukça heyecanlıydı. Araştırmayı yapan doktorlardan Dr. Dominic Sica anlatıyor: “Bu, çok büyük bir grup üzerinde yaptığımız ve tansiyonu bu kadar düşürmeyi başardığımız ilk araştırma oldu.”

Amerika’da yüksek tansiyon hastalarına uygulanan klasik tedavi, öncelikle vücuttaki tuz ve sıvı miktarını azaltacak bir idrar söktürücü kullanılmasını öngörüyor. Tansiyonu düşürecek ilaca daha sonra gerek duyulursa başvuruluyor. Ancak son araştırma, ACE İnhibitörü ve kalsiyum kanal blokeri karışımının, standart uygulamadan çok daha etkili olduğunu gösterdi. Araştırmada ayrıca bu karışımın yüksek tansiyona bağlı felç, kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarını da yüzde 20 azalttığı görüldü. Johns Hopkins Kalp Hastalıklarını Önleme Merkezi Başkanı Doktor Roger Blomenthal, yeni araştırmanın, yüksek tansiyon tedavisinde bir çığır açacağını tahmin ediyor. Dr. Blumenthal şöyle konuşuyor: “Sonuçlar, son derece umut verici. Birçoğumuzun tahmin ettiğinden çok daha etkili. Bu araştırma, tedavi yöntemlerini değiştirecek.”

İkinci bir araştırma da 80’li yaşlardaki hastaların bile yüksek tansiyon ilaçlarından yararlanabileceğini gösteriyor. Başka araştırmalar 80 yaş üzerindekilerin yüksek tansiyona karşı kullanılan ilaçlara olumsuz tepki verdiğini gösteriyordu. Ancak son araştırma, bunun tam tersini kanıtladı. İdrar söktürücü tansiyon ilacı kullananlar arasında ölüm vakalarının, yüzde 20 azaldığı belirlendi. İlaç kullananlar arasında kalp krizi geçirenlerin sayısı çok daha az. 80 yaş üzeri, dünyanın bir çok yerinde en hızlı büyüyen yaş grubu. Uzmanlar, iki araştırmanın da tansiyon ilaçlarının kullanımını ve tedavi yöntemlerini tamamen değiştireceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG