Erişilebilirlik

Sabancı: Yüksek Öğrenim Paralı Olsun


Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Sakıp Sabancı Konferansı'na Washington’da ev sahipliği yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı Türkiye’de yüksek öğrenimin ücretli olması gerektiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sabancı Türkiye’nin bütçesinin çok önemli bir bölümünün eğitime ayrıldığını ancak bu bütçenin etkin bir şekilde kullanılamadığını belirtti.

‘Yüksek öğrenim bir kişiye en çok katma değer katan eğitimdir. Dolayısıyla bedava olması düşünülemez. Mutlaka bunun bir karşılığı bir bedeli olmalı’ diye konuşan Sabancı Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de ihtiyacı olan gençlere burs ya da kredi verilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitimin bu haliyle Türk ekonomisine daha büyük yük olduğunu söyleyen Sabancı bazı çevrelerin paralı eğitimi, eğitim eşitsizliği olarak yorumladığına dikkat çekti.

Türkiye’nin yüksek öğrenimde batı standardını yakalaması için reform yapılması gerektiğini söyleyen Güler Sabancı ‘Bunu herkes kabul ediyor. YÖK’ün rolünün yeniden tanımlanması, üniversitelerin daha çok araştırmaya önem vermesi, araştırmaya dayalı eğitimin yapılabiliyor olması için yeniden yapılanması ve üniversite giriş sınavlarının yeniden düzenlenmesi lazım’ dedi.

Sabancı, üniversitelerde başörtüsü tartışmasına gelinceye kadar daha yapılacak bir çok iş olduğunu da söyledi ve konunun kişisel özgürlüğe girdiğini ancak meselenin sosyal boyutlarının hükümet tarafından çözülmesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG