Erişilebilirlik

'Türkiye'de Sivil Yönetim Önemli'


Amerika Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Eski Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, yeni başkan kim olursa olsun Amerika’nın Türkiye’yle stratejik ortaklığa öncelik vermesi gerektiğini söyledi. Burns Washington’da düzenlenen 4’üncü Sakıp Sabancı Konferansı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Amerika’nın, modern, laik ve sivil bir hükümet tarafından yönetilen bir Türkiye görmek istediğini de vurgulaması gerektiğini belirtti.

Sakıp Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen 4’ncü Sakıp Sabancı Konferansı’nın bu yılki konuşmacısı Dışişleri Bakanı eski Yardımcısı Büyükelçi Nicholas Burns idi. Nicholas Burns Türk Amerikan ilişkilerini değerlendirdiği konuşmada ilişkilerin iyiye gitmesi için iki ülkenin de üzerine düşen sorumluluklar olduğunu söyledi. Türkiye’nin Nato üyesi ülkeler içinde en büyük orduya sahip ülke olduğunu belirten Burns ‘Ancak Türk ordusu en az yenilenmiş ve en az konuşlandırılabilen bir ordu. Afganistan’daki Nato misyonuna Türkiye’nin daha fazla katkıda bulunması gerek. Türkiye’nin silahlı kuvvetlerine, özellikle kara ve hava kuvvetlerine daha fazla yatırım yapması lazım’ diye konuştu.

Burns ülkelerin ordularını modernize etmeleri için gayri safi hasılalarından daha fazla pay ayırmaları gerektiğini de belirterek Türkiye’nin bu anlamda batı Avrupa ülkelerinden daha ileride olduğunu söyledi. Türkiye’nin Ortadoğu’daki nüfuzunu İran ve Suriye’ye karşı daha doğrudan kullanmasını isteyen Burns Türk hükümetinin İran’a karşı yaptırımlara destek vermesi gerektiğini söyledi.

Şam’a da Hizbullah’ı desteklemeye devam ettiği sürece Türkiye-Suriye ilişkilerinin bozulacağı mesajı verilmesi gerektiğini kaydeden Burns Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bölgede istikrarın sağlanması için atabilecekleri bir çok adım olduğunu savundu. Burns bu çerçevede Türkiye’nin Ermenistan’la diyalog başlatmasının, Fener Rum Patrikhanesi’ne el uzatmasının ve Heybeliada’daki Ruhban okulunu açmasının yararlı olacağını söyledi. Burns Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte çalışarak Kıbrıs sorununu 2009 yılında çözebileceğini de söyledi. Amerika’nın Türkiye’yle ilişkileri iyileştirmek için yapması gerekenlere de değinen Burns, yeni Amerikan başkanı kim olursa olsun Türkiye’yle stratejik ortaklığa öncelik vermesi gerektiğini belirtti. Burns Amerika’nın, modern, laik ve sivil bir hükümet tarafından yönetilen bir Türkiye görmek istediğini vurgulaması gerektiğini de kaydetti.

Büyükelçi Burns, Türkiye’ye PKK’ya karşı mücadelesinde ve AB üyeliği yolunda destek verilmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi. Burns, yeni başkanın Türkiye’nin AB üyelik sürecini yavaşlatmaya çalışan Fransa ve Almanya’ya mesaj göndererek Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmamasının büyük hata olacağını söylemesi gerektiğini de savundu.

XS
SM
MD
LG