Erişilebilirlik

İsrail'in 60. Kuruluş Yıldönümü


İsrail kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümünü kutlarken, Orta Doğu barışıyla ilgili belirsizlik sürüyor.

Kutlamalar dün gece Kudüs ve Tel Aviv’de yapılan ışık ve ses gösterileriyle başladı. Bugünse İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar ve paraşütçü birlikler tüm ülkede gösteriler düzenliyor.

İsrail Parlamento Başkanı Dalia İtzik, ülkesinin benzersiz bir başarı öyküsü olduğunu söyledi ve İsraillilerin bunu kendi elleriyle başardıklarını vurguladı. Başbakan Ehud Olmert de ülkesinin komşularıyla barıştan öte bir dileğinin olmadığını söyledi.

İsrail 14 Mayıs 1948’de bağımsızlık ilan ettikten sonra 6 kez komşu Arap ülkeleriyle savaştı.

İsrail ayrıca 2000 yılında bu yana işgal altındaki topraklarda ikinci Filistin ayaklanmasıyla mücadele ediyor. Filistinliler İsrail’in kuruluşunu “Nakba”, yani “büyük felaket” olarak niteliyor.

Bu arada kutlamalar hem ayrılan bütçeye tepkiler nedeniyle hemde başbakanın yolsuzluk sorgulamaları yüzünden gölgede kalacak gibi görünüyor. Aralarında Başkan Bush ve Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mikail Gorbaçov’un da bulunduğu pek çok tanınmış siyasetçinin yanısıra dünyanın önde gelen sanatçıları, müzisyenleri de bu kutlamaların davetli listesinde. Dün akşam saatlerinde 60 yıldır yaşanan tüm savaşlarda ölen askerlerin anıldığı törenler ile başlanan 60. yıl kutlamaları için tüm ülkede etkinlikler düzenlenecek. Ancak hükümetin 28 milyon Dolar’lık bütçe ayırdığı kutlamalardan memnun olmayan İsrailliler de var.

Ülkenin ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiği bir sürede kutlamalar için bu kadar paranın harcanmasına karşı çıkan 10 bin İsrailli kurdukları İnternet sitesinde hükümetin bu kararaını protesto ediyorlar.

Ülkedeki bir diğer gündem maddesi ise Başbakan Ehud Olmert hakkındaki yolsuzluk soruşturması. Konu hakkında bassavcılıgın emri ile yayın yasağı olmasına rağmen ülke medyası konuyu her fırsatta bültenlere tasıyor. Son olarak New York Times gazetesi Olmert aleyhine ifade veren bir Amerikalı işadamının ifadesini yayınlayarak Başbakanın Kudüs belediye başkanı olduğu dönemde rüşvet aldığı iddiasını duyurdu.

Öte yandan Olmert in partisi Kadima içinden kaynaklar başbakanın soruşturma sürecinde güçlü görünmeye çalıştığını ancak çok yıprandığını söylüyor. Yine aynı kaynaklar Olmert hakkındaki bu soruşturma sürecinin ülkeyi bir erken seçime götürebileceğini de belirtiyor. Ehud Olmert hakkında Başbakan olmadan önceki dönemlere ait üc ayrı yolsuzluk soruşturması dosyası bulunuyor.

XS
SM
MD
LG