Erişilebilirlik

BM'den Gıda Krizine Çözüm İçin Adım


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon dünyada gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşanan krizle mücadele için üst düzey bir ekip kurdu.

Örgütün New York’taki merkezinde konuşan Genel Sekreter gıda fiyatlarının yol açtığı krizin, ticaret, sosyal ve politik alanlardaki gelişmeleri etkileyip bir çok yeni krizlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ban Ki-moon artan gıda fiyatlarının milyonlarca kişiyi ölüm kalım savaşıyla karşı karşıya bırakabileceğini de belirtti. Genel Sekreter Birleşmiş Milletler’in gıda sorunu ortaya çıkan bölgelerde tarımın geliştirilmesi gibi sorunun uzun vadeli çözümlerine öncülük edeceğini kaydetti.

Genel Sekreter’in kurduğu ekip, krizin temel sebeplerini araştıracak ve çözümler önerecek.

Asya'da Gıda Krizinin Etkileri

Asya Kalkınma Bankası artan yiyecek fiyatlarının Asya Pasifik bölgesinde bir milyardan fazla insanı büyük çapta etkilediğini açıkladı.

Bankanın Başkanı Haruhiko Kuroda İspanya’da yaptığı konuşmada yiyecek ve petrol fiyatındaki artışın, bölgenin onlarca yıllık ekonomik gelişimine zarar vereceğini belirtti. Kuroda, hükümetlere mali yardım, yiyecek üretimini geliştirecek araştırma ve çiftçilere zirai alanların alt yapısını düzeltme konusunda yardım yapılacağını açıkladı.

İspanya’daki toplantıda Senegal Cumhurbaşkanı Abdulaye Wade, yoksullara bugüne kadar yapılan yardımın yetersizliğini dile getirdi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’yu, son derece başarısız olarak niteledi. Cumhurbaşkanı, yoksul ülkelere gıda maddesi göndermek yerine, insanların gıda maddeleri açısından kendi kendilerine yeterli hale getirilmesi için yatırım yapılmasını önerdi.

XS
SM
MD
LG