Erişilebilirlik

İran ABD ile İkili Görüşmeleri Askıya Aldı


İran Irak’taki güvenlik konusunda Amerika’yla yürüttüğü görüşmeleri askıya alacağını duyurdu.

Tahran hükümeti Amerikan kuvvetlerinin Şii milisleri bombalamaya devam etmesi halinde, görüşmelerin dördüncü turuna katılmayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ali Hüseyni, bu şartlar altında yeni görüşmelerin bir anlam taşımayacağını söyledi.

Amerikan askerleri ve Irak güvenlik güçleri, Şii radikal lider Mukteda el-Sadr’a bağlı milislere karşı bir aydır operasyonlarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey de, Amerika’nın yeni görüşmeler için hazır olduğunu, ancak İran’ın bu tavrını değiştirmemesi halinde, ikili görüşmelerin “anlamsız” olacağı görüşüne katıldığını belirtti. Amerika İran’ın Iraklı Şii milislere askeri yardımda bulunduğu iddiasını uzun süredir tekrarlıyor.

Bu arada Irak’ta dünkü saldırılarda 10 Irak askeri öldü. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Diyala ilindeki saldırıdan direnişçiler sorumlu tutuldu.

Bağdat Boeing Satın Alıyor

Irak hükümeti Amerikan Boeing ve Kanada’nın Bombardier şirketinden 40 yeni yolcu uçağı satın alıyor. Bu konudaki anlaşma Bağdat’ta Başbakan Nuri El Maliki ile Boeing şirketinin yetkilisi arasında imzalandı.

Irak hükümeti, 30 adet Boeing 737 uçağı için iki milyar 200 milyon Dolar ödeyecek, ayrıca şirketten 10 uçak daha satın alabilecek. Irak Kanada’dan da 10 adet Bombardier uçağı satın alacak.

Boeing, Irak’ın havacılık alt yapısını geliştirme, ticari havaalanları inşası ve personel eğitiminde de Bağdat hükümetine yardımcı olacak.

Başbakan Maliki bu anlaşmanın Irak ekonomisinin gelişmesinde yeni bir başlangıç olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG