Erişilebilirlik

AB'den Demokrasi Vurgusu


Türkiye ile AB'nin ortak geleceğinin masaya yatırıldığı Türkiye-AB Troyka toplantısından, Türkiye'de demokrasinin gelişimi için ortak çaba kararı çıktı. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması için açılan dava yüzünden Türkiye'de yaşanan 'kriz'den sonra kazananın Türk demokrasisi olacağını söyledi.

Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları toplantısı, AKP'ye kapatma davası ve 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda polisin göstericilere orantısız güç kullanmasıyla ilgili tartışmaların ortasında Ankara'da yapıldı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ev sahipliğindeki toplantıya, AB dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, sonraki dönem başkanı Fransa'nın AB işlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn katıldı. Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin ağırlıkla değerlendirildiği toplantıda Irak ve Kıbrıs'taki gelişmelerin yanısıra sözde Ermeni soykırımı iddiaları da ele alındı.

Şirketler Hukuku ve Fikri Mülkiyet Hakları başlıklarında da en kısa zamanda Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin başlanması kararının alındığı, Bakan Babacan'ın AB'li muhataplarına "Kıbrıs'ta Türkiye'den tek taraflı tavizler beklemek akılcı değil" çıkışında bulunduğu toplantıda, Türkiye'nin AB'ye 'tam üyelik' hedefine destek kararı çıktı. Babacan'a, temmuzda devralacakları AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin üyelik müzakereleri için hiçbir engel çıkarmayacakları teminatı verdiği öğrenilen Fransız Jouyet'in, 'Akdeniz için Birlik Projesi'ne Türkiye'den destek istemeyi de ihmal etmediği belirtildi.

Toplantı sonrası yapılan ortak basın toplantısında Slovenya Dışişleri Bakanı Rupel, Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına inandığını dile getirdi. Vakıflar Yasası ve Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddelerinde yapılan değişikliklerin Türkiye'de reform sürecinin işlediğinin göstergesi olduğunu anlatan Rupel, AKP'nin kapatılmasını öngören davanın kendilerinde 'endişe' yarattığını söyledi. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn de, reform uygulamalarını dört gözle beklediklerine vurgu yaparken, Türkiye'de yargı reformuna da ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. AKP'nin kapatılmasını öngören davayla ilgili doğrudan yorum yapmaktan kaçınan Rehn, "Türkiye'nin bu krizin üstesinden geleceğine inanıyoruz. Bu krizden sonra, Türk demokrasisi daha da güçlenecek" ifadesini kullandı.

1 Mayıs Eleştirisi

Troyka toplantısında AB'den Türkiye'ye 1 Mayıs eleştirisi de geldi. 1 Mayıs İşçi Bayramı için İstanbul'da yapılan gösterilerde polisin göstericilere 'orantısız güç kullandığını' söyleyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Bakan Babacan'dan olayların soruşturulmasını ve sendikal haklarla ilgili kanunların parlamentonun gündemine alınmasını istedi. Türk vatandaşlarının da AB standartlarında toplu gösteri hakkına sahip olması gerektiğini belirten Rehn, Türk hükümetinin bu konuda 'daha hassas' davranabileceğini dile getirdi.

XS
SM
MD
LG