Erişilebilirlik

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Bush yönetiminin terör zanlılarının sorgulanma tekniklerini düzenleyen hukuki çerçeveyi Kongre üyelerine açıklama kararını destekliyor. Ancak gazete, Adalet Bakanlığı yetkililerinin sert sorgu tekniklerinin kullanılabileceği yönündeki yaklaşımını da eleştiriyor:

“Bu yaklaşım, işkenceyi yasaklayan düzenlemeleri anlamsız kılmakta ve sorgucuları işkence yapmaya teşvik edebilmektedir. Bu tür sorgu yöntemlerinin gerekçeleri anlaşılabilir ve hatta bazen affedilebilir ancak yasal çerçeveden muaf tutulmaları kabul edilir bir durum değildir.”

Los Angeles Times, Gürcistan’la Rusya arasında giderek artan gerginliğe dikkat çekiyor. İki ülkenin Abhazya sorunu nedeniyle savaşa sürüklendiğini kaydeden gazete, bu süreçte Moskova’nın da Tiflis’in de sorumsuzca davrandığını savunuyor:

“Gürcistan mağdur durumda olsa da eğer NATO’ya katılmak istiyorsa Putin’den daha sorumlu davranmalıdır. Gürcistan’ın Abhazya’daki sertlik politikası ayrılıkçılığı körüklerdi ve yapılan son devlet başkanlığı seçimi de utanç vericiydi. Washington, bu ay yapılacak parlamento seçiminin hilesiz geçmesi, Abhazya ile arasındaki soruna barışçıl bir çözüm bulması ve Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü görüşmelerini veto etme tehdidinden vazgeçmesi için Tiflis’e baskı yapmalıdır. Putin de, NATO’ya üye olsalar da olmasalar da eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemenliklerine saygı göstermelidir.”

New York Times, petrol üretimindeki vergi muafiyetlerinin kaldırılarak alternatif enerji kaynaklarındaki vergi muafiyetlerinin sürdürülmesi gerektiğini savunuyor. Yapılan yorumda özellikle Cumhuriyetçi senatörlerin büyük petrol şirketlerinin baskısı nedeniyle bu konuda geri adım attığı vurgulanıyor:

“Başkan Bush da dahil olmak üzere bütün politikacılar, küresel ısınmaya karşı verilen mücadelenin, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltacak temiz enerji kaynakları olmadan kazanılamayacağını söylüyor. Ancak yine aynı politikacılar, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları üretimindeki vergi muafiyetlerinin uygulamadan kalkmasına seyirci kalıyorlar. Oysa zaten fazlasıyla kar eden petrol şirketlerinden aktarılacak birkaç milyar dolarla bu muafiyetler sürdürülebilir. Aksi taktirde, özellikle Cumhuriyetçi partili senatörlerin, niçin gezegeni kurtarmak yerine petrol şirketlerini koruduklarını Amerikan halkına açıklamaları gerekecektir.”

Washington Times, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un küresel gıda kriziyle ilgili bir makalesine yer veriyor. Krizin yoksul ülkeleri, özellikle de Afrika’yı vurduğunu belirten Genel Sekreter, uluslararası toplumu bir an önce harekete geçmeye çağırıyor:

“Yaşanan krize seyirci kalamayız. Yarın yiyecek bulabilmek için bugün harekete geçmemiz gerekiyor. Küçük çiftçilerin gelecek yılki ürünlerinin artması için onlara bu yıldan yardım etmeliyiz. Bu krizi aşabiliriz. Bunun için gerekli kaynaklarımız var ve ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Yaşanan sorunu sadece bir kriz olarak değil aynı zamanda bir fırsat olarak da görmeliyiz. Bu, yüzde 70’i küçük çiftçilerden oluşan dünya yoksullarının temel sorunlarını da çözmek için bir olanaktır. Eğer onlara yardım edersek, çözüm de kendiliğinden gelecektir.”



XS
SM
MD
LG