Erişilebilirlik

Batı Balkan Ülkeleri AB'ye Katılmalı


Makedonya'nın Ohri kentinde yapılan Orta Avrupa Ülkeleri Zirvesinde, Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği üyeliği konusunda kararlı olduğu vurgulandı.

Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, batı Balkanlardaki ülkeler için Avrupa Birliği dışında siyasi bir alternatif bulunmadığını, ancak üyelik için reformların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Dün zirvenin açılışında konuşan Crvenkovski, ülkesinin NATO üyeliği konusunda da kararlı olduğunu söyledi.

Zirveye Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Sırbistan Slovenya, Slovakya ve Türkiye, Cumhurbaşkanı düzeyinde katıldı.

Ohri Zirvesin, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu Sırbistan'ın girişimleriyle davet edilmedi. İtalya, Romanya ve Ukrayna ise Büyükelçi düzeyinde temsil edildi.

Cumhurbaşkanı Gül Makedonya'da

Orta Avrupa Ülkeleri zirvesinde Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Orta ve Güneydoğu Avrupa'yla coğrafi olduğu kadar tarihi, kültürel ve ekonomik bağları olduğuna işaret etti ve bölgede barış ve istikrarın korunmasında önemli yeri olduğunu söyledi.

Gül, İstanbul boğazındaki tanker trafiğinin yarattığı tehlikeye dikkati çekerek enerji sevkiyatında boru hatlarının kullanılmasını teşvik etti.

XS
SM
MD
LG