Erişilebilirlik

2 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Adalet ve Kalkınma Partisi hakkındaki kapatma davasını laik muhalefetin anti-demokratik bir hamlesi olarak yorumluyor. Gazete, AKP’nin bu girişim karşısında parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği de dahil olmak üzere liberal reformları hızlandırması gerektiğini savunuyor.

"Avrupa Birliği demokrasinin göz ardı edilmesinin Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine büyük zarar vereceği konusunda net bir mesaj verdi. Ne yazık ki Bush yönetimi bu kadar net davranmadı. Dışişleri bakanı Condoleezza Rice 'Bu, Türklerin kendilerinin çözeceği bir sorundur. Ancak konunun Türkiye’nin laik ve demokratik ilkeleri çerçevesinde çözüleceğini umuyorum' gibi ne anlama geldiği belirsiz bir açıklama yaptı. Oysa yönetim, AKP’nin kapatılmasının Türk-Amerikan ilişkilerine ciddi zarar vereceğini açıkça belirtmeliydi. Türkiye’de demokrasinin ve iktidardaki ılımlı İslamcı partinin başarılı olması, Amerika açısından hayati bir önem taşıyor."

New York Times tıpkı Amerika gibi Avrupa ülkelerinin de kaçak göçmenlere karşı iki yüzlü bir tavır sergilediğini yazıyor. Gazete, başta Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy olmak üzere birçok siyasetçinin de yabancı düşmanlığı üzerinden siyasi prim yaptığını yazıyor.

"Kaçak göçü desteklemiyoruz. Küreselleşme nedeniyle yaşamları alt üst olan Avrupalıların ve Amerikalıların kaygılarını da küçümsemiyoruz. Ama bu sorunun çözümü, göçmen işçilere ihtiyaç yokmuş gibi davranmak değildir. Avrupalı ve Amerika siyasiler bu konuda dürüst ve sorumlu bir tavır takınmalıdır. Bunun da ilk adımı, kaçak göçmenlerin yasal bir çerçevede çalışabileceği ve ardından vatandaşlık başvurusu yapabileceği gerçekçi ve uygulanabilir bir hukuki çerçeve çizmektir."

Christian Science Monitor
Çin’de giderek artan milliyetçiliğin oluşturduğu tehlikeye dikkat çekiyor. Gazete, Komünist Partinin iktidarını sağlamlaştırmak için desteklediği milliyetçi eylemleri kontrol etmekte zorlandığını da vurguluyor.

"Yabancı düşmanlığına kadar varan bir milliyetçilik 1,3 milyon nüfuslu bir ülkede birliği sağlamak açısından faydalı olabilir. Bu politika, yetkililerin yanlışlarını ve muhaliflerin baskı altına alınmasını unutturmakta işe yarayabilir. Ancak yabancılara yönelik saldırgan tutum, özellikle de olimpiyatlar öncesinde Çin’in imajını zedeliyor. Yabancıların Pekin olimpiyatlarının boykot edilmesine ilişkin tartışmaları da Çin’deki milliyetçiliği körüklüyor. Bütün bunların sonucunda, Çin uluslararası ticaret, nükleer silahsızlanma ve benzeri konularda işbirliği yapmaktan, küresel bir ortak olmaktan uzaklaşabilir."

Washington Times İran’ın nükleer silah sahibi olmasının bu ülkenin terörist faaliyetlerini daha da artırmasına yol açacağını öne sürüyor. Gazete, İran’ın Amerikan dışişleri bakanlığı tarafından açıklanan terörizm raporunda, teröre en fazla destek veren ülke olarak tanımlandığını da hatırlatıyor.

"Dışişleri Bakanlığının bu raporu, İran’ın henüz nükleer silah sahibi olmadığı bir dönemde yayınlandı. Ancak Tahran nükleer silah ürettiğinde hem Amerika’ya karşı hem de İsrail’in Tahran destekli terör nedeniyle yapabileceği bir misillemeye karşı önemli bir caydırıcılık sağlayacak. 1979’daki İslam devriminden bu yana İran destekli terör nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde binlerce kişi öldü. Ama ne Amerika ne de müttefikleri bir misillemede bulundu. Tahran, nükleer güç haline gelerek, terörist faaliyetlerine karşı misilleme yapılması ihtimalini sıfıra indirmeyi amaçlıyor."

XS
SM
MD
LG