Erişilebilirlik

Somali'de İslamcı Militan Liderler Öldürüldü


Somali’de düzenlenen Amerikan hava saldırısında el-Kaide ile ilişkili bir militan örgütün lideri öldürüldü.

El Şabab adlı örgütün sözcüsü, Dusamağrib kentindeki hava saldırısında Aden Haşi Ayro ve bir diğer üst düzey militanın sorumlunun öldüğünü açıkladı.

Görgü tanıkları Amerikan uçakları tarafından düzenlenen saldırıda en az 10 kişinin daha öldüğünü bildiriyor.

Amerikan ordusu hava saldırısı doğrularken Somali bir el-Kaide hedefinin vurulduğunu belirtti ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın terör örgütleri listesinde yer alan El Şabab örgütü, geçen yıl Somali’de yönetimi kısa bir süre ele geçiren Şeriat Mahkemeleri Birliği’nin askeri kanadı olarak biliniyor.

İstihbarat yetkililerine göre 1990’larda Afganistan’da el-Kaide tarafından eğitilen Aden Haşi Ayro, Usame bin Ladin ile Somali’deki örgüt arasında ilişki kurulmasını sağladı.

Füze saldırısına hedef olan ev başkent Mogadişu’nun yaklaşık 480 kilometre güneyinde Duşamareb kentinde bulunuyor. Görgü tanıkları sabahın erken saatinde büyük bir gürültüyle uyandıklarını söyledi. Aynı mahallede oturan İlmi Hasan adlı bir Somalili, Ayro’nun evinden patlama sesleri geldiğini ve evin kısa bir süre içinde alevlere boğulduğunu söyledi.

İlmi Hasan son birkaç gündür kent üzerinde Amerikan savaş uçakları görüldüğünü ancak eve bomba mı yoksa füze mi atıldığını kimsenin kesin olarak bilmediğini ifade etti.

Çeşitli İslami grupları bünyesinde toplayan Şeriat Mahkemeleri Birliği adli oluşum 2006 yılında başkent Mogadişu’da kontrolü ele geçirmişti. Haşi Ayro’nun lideri olduğu el Şebab örgütü, Şeriat Mahkemeleri Birliği’nin askeri kanadı olarak biliniyordu.

Yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından Somali’nin gerçek hükümeti olarak tanınan geçici hükümet; şeriatçıları Mogadişu’dan çıkarmak için Etiyopya’dan yardım istemiş ve başkent 6 ay sonra Etiyopya birlikleri sayesinde geri alınmıştı.
Başkenti kaybetmekle birlikte tekrar güçlenen grup, Somali'nin orta ve güney kesimlerinde yönetimi ele geçirmiş durumda. Ayro'nun oturduğu Dusamareb kenti de, Somali’nin ortasında el Şebab kontrolündeki Galgadud bölgesinde. Bölgeyi Ayro’nun mensubu olduğu Ayr aşireti yönetiyor. Ayr aşireti de Somali’de çoğunluğu oluşturan Haviye aşiretine bağlı.

El Şebab sözcüsü şeyh Muhtar Rowob saldırıyı doğruladı evde Ayro’yla birlikte 8 kişinin öldüğünü açıkladı.

Ebu Mensur takma adıyla bilinen sözcü Ayro’nun şehit olduğunu söyledi ve Amerikan saldırısının grubu davasından caydırmayacağını vurguladı.

Somali ve batı ülkelerinin istihbarat dairelerine göre Ayro askeri eğitiminin Afganistan’daki el Kaide kamplarında gördü. Amerika, Somali’deki terörist gruplarla el Kaide arasındaki ilişkilerden de Ayro’nun sorumlu olduğu görüşünde.

Haşi Ayro, 2006 yılında Etiyopya ordusunun Mogadişu’ya girmesinden kısa bir süre önce başkentten zorlukla kaçmıştı. Ayro, hem kendi aşiretinin bulunduğu bölgede güven içinde yaşıyor hem de Irak el Kaidesi’nin Amerikan birliklerine yaptığı gibi, Mogadişu’daki Etiyopya birliklerine karşı saldırıları planlıyor ve yönetiyordu. Ayro son olarak geçen Kasım ayında yayınladığı kasetti militanlarını Afrika Birliği askerlerine karşı saldırıya teşvik ediyordu.

Amerika ordusu, daha öncede örgüt üyelerini hedef alan operasyonlar yapmıştı.

XS
SM
MD
LG