Erişilebilirlik

Almanya'da Demiryolları Özelleştiriliyor


Almanya’da federal hükümet devlete ait demiryolları tekeli Deutsche Bahn’ın kısmen özelleştirilmesine onay verdi. Uzun süren tartışmalardan sonra varılan uzlaşmayla demiryollarının hisseleri sonbaharda satışa sunulacak.

Almanya’da devlete ait ve kamu alanının en önemli hizmetlerinden biri olan Demiryolları Şirketi Deutsche Bahn AG’nin özelleştirilmesi, Federal Hükümeti krizin eşine getiren ve iki yıla yakın süren çetin tartışmalardan sonra varılan bir uzlaşma. Federal Hükümetin şimdi onayladığı kısmi özelleştirme 230 bin çalışanıyla dünyanın ikinci büyük taşıma firması olan Alman Demiryolları’nın hisselerinin yüzde 24,9’unun halka arz edilmesi anlamına geliyor. Almanya’da demiryollarının uzunluğu 34.000 kilometre, varlık değeriyse hükümetin değerleme raporuna göre 20 milyar Euro. Varılan uzlaşıya göre, raylar ve tren istasyonları devletin mülkü olarak kalacak, DB’ye ait 200 yan işletmesiyse satışa sunulacak.

İlk başta, rayları da kapsayan DB hisselerinin 49,9’unun satılmasını öneren Başbakan Angela Merkel ve Birlik Partileri, koalisyon ortağı Sosyaldemokrat Parti’nin demiryolları özelleştirilmesinin yüzde 24,9 ile sınırlandırılması konusundaki dayatmasını kabul etmek zorunda kaldı. Merkel kısmi özelleştirme sayesinde özel yatırımcılardan elde edilecek yaklaşık 6 Milyar Euronun, demiryolu ağının gelişimi için kullanılacağını ve bu sayede müşteriye daha iyi hizmet sunulabileceğini iddia ediyor. Sendikalar ise ülkenin en önemli devlet kurumunun sermayeye açılmasını ‘demiryollarının tamamen özelleştirilmesi yönünde atılmış ilk adım’ olarak eleştiriyor. Partisinin bu bağlamda Birlik Partileri ile anlaşmasına karşı çıkan SPD’li Federal Milletvekili Lale Akgün de hükümetin kararına parlamentoda red oyu vereceğini söylüyor.

Lale Akgün, İngitere’de gerçekleşen benzer özelleştirmenin başarısız sonuçlandığını, Almanya’nın bu hatadan ders almadığını savunuyor.

Alman Demiryolları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın en önemli partnerleri arasında yer alıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk demiryolu sistemini Almanya’dakine benzer bir modelle yenilemek istediklerini açıklamış, son olarak da TCDD, tren seferlerinde uygulayacağı hız limitlerini Alman Demiryolları’nın başlattığı teknik çalışmayla yeniden belirlemişti.
XS
SM
MD
LG