Erişilebilirlik

Fransa'da Referandum Baskısı Sürüyor


Fransa’da iktidar partisi milletvekilleri Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin referandumla kararlaştırılması için çalışıyor. Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, anayasa değişikliğiyle referandum zorunluluğunu kaldıracağını açıklaması üzerine harekete geçen Türkiye karşıtı milletvekilleri, anayasaya mutlaka Türkiye’yi engelleyecek bir madde konulmasını istiyor.

Fransa Parlamentosu’nda 20 Mayıs’ta görüşülecek Anayasa değişiklik paketi içinde yer alan ve Avrupa Birliği’ne yeni üyeliklere referandum zorunluluğunu kaldıran değişiklik iktidardaki Halk Hareketi Birliği’ni karıştırdı. Kısa adı UMP olan iktidar partisi içindeki Türkiye karşıtı cephe maddeye karşı önerge hazırlığına başladı.

UMP içinde çok sayıda milletvekili kesin bir dille “Türkiye hakkında referandum yapılacağı”nın 88/5’inci maddeye yazılmasını istiyorlar. Başta Ermeni asıllı parti genel Başkanı Patrick Deveciyan olmak üzere Sarkozy’nin en yakın çalışma arkadaşlarından Frederic Lefevbre ve bir grup milletvekili önerge hazırlığına başladı. Partinin önceki gün yapılan grup toplantısında da milletvekili Jean Lionetti ve Grup Başkan vekili Luc Warsmann da Türkiye’nin önünüdeki referandum kilidinin açılmasının parti içinde sorun yaratacağı uyarısında bulundu.

UMP dışından ise eski Cumhurbaşkanı adayı Nicolas Dupont- Aignan, aşırı sağcı parti Front National lideri Jean Marie Le Pen ve Türkiye karşıtlığı kampanyasını “Türk bayrağı üzerinde eroin şırıngalı” afişlerle ilk başlatan eski Cumhurbaşkanı adaylarından Philippe de Villiers de bu değişikliğe karşı çıkarak Türkiye’nin önünü kesin bir dille kesen bir düzenleme istediklerini açıkladı.

Şimdi Fransa Parlamentosu’na 20 Mayıs’ta gelecek bu anayasa değişikliğine Türkiye şartını koymak için, coğrafyadan nüfusa kadar pek çok kriter göz önünde bulundurularak değişiklik önergesi hazırlanıyor. Lefebvre önceki gün yaptığı açıklamada bunu “Coğrafi olarak toprakları Avrupa’da bulunmayan”, “topraklarının büyük bölümü Avrupa’da olmayan” ya da “Başkenti Avrupa’da olmayan” ifadeleriyle çözmek istiyor. Türkiye karşıtlığı ile ün yapan Dupont-Aignan ise nüfus kriterine dayanarak « Nüfusu 10 milyondan yüksek olan ülkeler için referandum şartı aranmasını böylece 80 milyon nüfuslu Türkiye’nin önünün kesilmesini istiyor. Dupont-Aignan, nüfus kriterinin coğrafi kriterden daha net ve tartışmasız biçimde Türkiye’yi dışarıda bırakacağını savunuyor.

Le Figaro Gazetesi, UMP milletvekillerinin eleştirilerini duyururken Türkiye karşıtlığının bir milletvekili için “kısa yoldan reklamını yapıp ünlü olmak” anlamını taşıdığını belirtiyor.

Ancak Fransa’da oluşan bu çabalar Avrupa Birliği’ni kaygılandırıyor. AB yönetimi ve özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa’nın bir an evvel referandum şartından kurtulmasını istiyor. Merkel, AB’nin önünü tıkayabilecek bir düzenleme olarak görülen referandum zorunluluğunun, üyelik görüşmelerini ilk olarak tamamlayacak Hırvatistan’ın önünü kapatmasından endişe ediyor. Merkel özellikle üyelik için bundan sonra gelecek ve müslüman nüfus içeren Arnavutluk ve Bosna’nın boynunda “Demokles’in kılıcı” gibi duran bu maddenin değişmesini istiyor.
XS
SM
MD
LG