Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Terör Raporu


Amerika, El Kaide’nin Pakistan’ın aşiret bölgelerinde yeniden örgütlendiğini ve 11 Eylül öncesi gücüne kısmen yeniden kavuştuğunu açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yıllık terör raporunda El Kaide’nin, Afganistan-Pakistan sınırındaki istikrarsızlıktan yaranlandığı belirtiliyor. Bu durumdan Pakistan hükümetinin militanlarla geçen yıl yaptığı ateşkes de sorumlu tutuluyor.

Dışişleri Bakanlığı raporunda ayrıca El Kaide’nin en büyük hasarı vermek amacıyla kitle imha silahı arayışında olduğu ve bu silahı önüne çıkan herkese karşı kullanacağı da kaydediliyor. Raporda, El Kaide ve bağlantılı terör örgütlerinin, geçen yıl Amerika ve müttefiklerini hedef alan en ciddi tehdit olmayı sürdürdüğüne de dikkat çekiliyor.

Afganistan’da da Taleban ve diğer militan grupları tehditler listesine alan rapor, geçen yıl tüm dünyada yarıdan fazlası Irak’ta olmak üzere 22 bin kişinin terör saldırılarında öldüğünü bildiriyor. Küba, İran, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye bu yıl da teröre destek veren devletler listesinde yer alıyor.

PKK Faaliyetleri de Raporda

Raporun Türkiye bölümünde, PKK’nın ayrılıkçı gündemle hareket ettiği ve Kuzey Irak’taki kamplarından Türk güvenlik kuvvetlerini hedef aldığı belirtildi. Raporda PKK terörünün, birçok kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi. Terör raporunda ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırda ve sınır ötesinde, Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonlara da dikkat çekildi.

Raporda, Iraktaki bölgesel Kürt Yönetiminin PKK’yla mücadele için bazı somut adımlar attığı da kaydedildi.

Amerika dışişleri Bakanlığı’nın yıllık terör raporunda, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer terör örgütleri arasında DHKP/C, Hizbullah ve İBDA-C de sayıldı.

XS
SM
MD
LG