Erişilebilirlik

29 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Times Türkiye’nin, İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuk çalışmalarını, tarafların talebiyle başlattığını yazıyor. Haberde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın “Amacımız iki ülke arasında doğrudan görüşmelerin başlamasını sağlamaktır,” açıklamasına da yer veriliyor:

"İsrail ile Suriye arasında barışın sağlanması, Türkiye’nin bölgesel bir arabulucu olarak uluslararası alandaki prestijini artıracağı gibi, İsrail ile Araplar arasındaki önemli bir sorunun çözülmesini ve İran’ın yakın bir müttefikinin tarafsızlaştırılmasını da sağlayacaktır. Daha önce Suriye ile İsrail arasındaki arabuluculuk görevini Amerika yürütüyordu ancak Bush yönetiminin Suriye ile görüşmeyi reddetmesinin ardından bir siyasi boşluk doğmuştu. Türk yetkililer, İsrail başbakanı Ehud Olmert’in bir yıl önce Türkiye’den arabuluculuk yapmasını istediğini söylüyor. Yine de bölgede kısa vadede İsrail ile Suriye arasında bir anlaşmaya varılmasını bekleyenlerin sayısı yüksek değil."

Boston Globe Taliban’ın Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye karşı düzenlediği suikasti, bir güç gösterisi olarak yorumluyor. Gazete, Afganistan’daki savaşın kısa vadede bitmesinin beklenmemesi gerektiğini de vurguluyor:

"Savaşın bu kadar uzun sürmesi, şimdiye kadar Taliban’dan çok Amerika ile NATO üyelerinin sabrını zorlayan bir durumdu. Aslında bu durum değişmiş değil. Karzai’yi destekleyen uluslararası güçler, 2001 sonunda Taliban’ı devirdikten sonra bir çok hata yaptı. Merkezi hükümet aracılığıyla istihdam yaratan projelerin hayata geçirilememesi, aşiret reislerinin silahsızlandırılmaması ve çiftçilerin afyon yerine başka ürünler ekmeye yönlendirilmemesi bunların başında geliyor. Bütün bu hatalar, Karzai’ye ve onu destekleyen uluslararası güçlere, Taliban’a karşı uzun soluklu bir mücadele dışında başka seçenek bırakmıyor."

USA Today yakıt fiyatlarındaki artışın kamyoncuları Washington’da eylem yapmaya zorladığını hatırlatıyor ve seçim öncesinde Kongrenin bu konuda kamuoyu baskısı altında olduğunu belirtiyor. Yapılan yorumda, petrol fiyatlarını yönetimin değil, piyasa koşullarının belirlediği kaydediliyor:

"Peki ne yapmak gerekiyor. Açıkçası kısa vadede yapılacak fazla bir şey yok. Uzun vadede ise Washington’un yapması gereken çok şey var ancak bunların hepsi tartışmalı ve zaman gerektiren önlemler. Petrol sondaj çalışmalarını hızlandırmak, tasarruf önlemlerini artırmak ve alternatif enerji kaynaklarına yönelmek bu tür önlemlerin başında geliyor. Ne var ki, Demokratlar Alaska açıklarında petrol çıkarma çalışmalarını engelliyor, Cumhuriyetçiler de tasarruf önlemlerine ve alternatif enerji kaynaklarının teşvik edilmesine karşı çıkıyor. Beyaz Saray’ın ve Kongrenin kamyoncularla otomobil sahiplerine yapabileceği en büyük iyilik, bu konularda onlarca yıldır süren tartışmaları sonlandırmak olabilir. "

Christian Science Monitor Amerikan başkanlık seçiminde ırk faktörünün giderek daha fazla öne çıkmaya başladığını yazıyor. Gazete, böyle bir tartışmanın kaçınılmaz olduğunu da savunuyor:

"Irk tartışması artık açıktan yürütülüyor ve bu durum belki seçmenlerin tavrını da değiştiriyor. Newsweek dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre seçmenlerin yüzde 74’ü, Amerika’nın siyah bir başkana hazır olduğunu düşünüyor. Bu oran, Temmuz ayında yüzde 59’du. Araştırmalar, Amerikan halkının düşüncelerini tam olarak yansıtmayabilir. Ancak rakamlar arasındaki fark, Obama seçilemese bile seçmenlerin daha sağlıklı bir zemine doğru ilerlediğini gösteriyor."

XS
SM
MD
LG