Erişilebilirlik

Siyahlar Hala Zor Şartlarda Yaşıyor


Amerika'da açıklanan yeni bir kamuoyu araştırması ülkede yaşayan siyahların durumunun hala çok kötü olduğunu ortaya koydu. Köleliğin kaldırılması ve Medeni Haklar Kanunu'nun kabul edilmesinin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen siyahlar hala yeterli düzeyde eğitim alamıyor ve çok az ücret getiren işlerde çalışıyor. "Ulusal Birlik" adlı kuruluşun yaptırdığı araştırmada, Afrika kökenliler için Amerikan rüyasının hala çok uzak olduğu belirtiliyor.

National Urban League adlı sivil toplum örgütü, Amerika’da siyahlar için ekonomik fırsatlar ve eğitim imkanlarının az olduğunu, bu nedenle de siyahların yaşam kalitelerinin yükselemediğini savunuyor. Afrika kökenli Amerikalıların haklarını koruyan sivil toplum örgütü, “Siyah Amerika’nın Durumu” adlı raporunu bir süre önce açıkladı. Örgüt Başkanı Marc Morial anlatıyor: “Beş yıl boyunca yaşam kalitelerini inceledik. Amerikalı siyahlarla beyazlar arasındaki büyük uçurumun bugün de devam ettiğini gördük.”

Raporda siyah ve beyaz Amerikalıların yaşamı beş ayrı başlık altında inceleniyor. Bunlar, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal adalet ve sivil toplum kuruluşlarına ve çalışmalarına katılım. Rapor özellikle siyah kadınların çok kötü durumda olduğu sonucuna varıyor. Bu kadınların çoğu, emlak piyasasındaki krizden çok etkilenmiş. Yüksek faizle aldıkları ev kredilerini ödeyemeyen siyah kadınlar sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Siyah erkeklerin durumu da çok iç açıcı değil. Siyah erkekler arasında işsizlik oranı beyazlardan iki kat fazla. Bunun en büyük nedeni siyah erkeklerin çoğunun hapiste olması. 2005’te hapisteki erkeklerin yüzde 40’ı siyahtı. Aynı yıl hapisteki siyahların oranı beyazlardan 6 kat fazlaydı. Ulusal Gazete Yayıncıları Birliği Yöneticisi Hazel Trice Edney siyahların durumunun bu yılki başkanlık seçiminde gündeme gelmesini istiyor. Edney şöyle konuşuyor: “Siyah ya da beyaz, Cumhuriyetçi ya da Demokrat; adayların hapiste yatan ve çoğu siyah olan milyonlarca Amerikalı’nın durumu hakkında konuşması şart. Ancak bu konuyu hiç açmıyorlar.”

Marc Morial’a göre siyahlarla beyazlar arasında bir türlü kapatılamayan uçurumun asıl nedeni eğitim. Çünkü siyah Amerikalıların çok azı üniversite mezunu. Rapora göre, siyahların gittiği liselerden üniversiteye kabul alan öğrencilerin sayısı geçen yıl yüzde 15 azaldı. Bu öğrencilerden kaçının kaydını yaptırdığıysa bilinmiyor. Raporda, Kongre’den, siyahların eğitimini ve ev kredisi almalarını kolaylaştırmak için özel programlar oluşturması isteniyor.

XS
SM
MD
LG