Erişilebilirlik

ABD Telif Hakları Raporu: Türkiye'de İlerleme


ABD Ticaret Temsilciliği tarafından hazırlanan Telif Hakları raporunda Türkiye'de telif haklarının korunması alanında ilerleme sağlandığı belirtiliyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Susan Schwab tarafından açıklanan raporda, Türkiye, 'Öncelikli İzleme' statüsündan, 'İzleme' statüsüne indirildi. Raporda, Türkiye'yle birlikte, telif haklarının korunmasında Mısır, Lübnan ve Ukrayna'da da ilerleme gözlendiği belirtiliyor.

Raporda, Türkiye'de korsanları hedef alan baskınların daha sık yapıldığı, korsan mallara el konduğu ve telif hakları ihlalleri için uygulanan cezaların arttırıldığı vurgulanıyor.

Nitekim, dün, İstanbul dahil 19 ilde düzenlenen baskınlarda 34 milyon YTL değerinde korsan CD, DVD ve kitap ele geçirildi. Baskınlarda, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 46 kişi gözaltına alındı.

ABD Ticaret Temsilciliği, Türkiye'de ilaç sanayinde alınan önlemlerde ilerleme sağlandığı ve özel sektörün işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Amerikalı yetkililer, Türkiye'de telif hakları kanunlarının uygulanmasıyla ihlallerde azalma olduğunu söylüyor.

Raporda ayrıca şu ifadeye yer veriliyor: "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'deki bu olumlu seyrin hızlanarak devam etmesini, özellikle yazılım korsanlığının üzerine gidilmesini teşvik ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, ayrıca, ilaç araştırmalarının izinsiz olarak kullanılmasına karşı alınan önlemlerin arttırılmasını; patentli ilaçların izinsiz olarak kopyalanıp piyasaya sürülmesini önlemek için Sağlık ve Patent yetkilileri arasında işbirliğinin sağlanmasını teşvik ediyor."

ABD Ticaret Temsilciliği, Türkiye'de sağlanan ilerlemenin devamını umduğunu ve gözlem sürecinin devam edeceğini açıkladı.

Çin'deki İhlaller Kaygı Oluşturuyor

ABD Ticaret Temsilciliği, Çin'de telif hakları ihllalerinin ciddi bir kaygı oluşturduğunu vurguladı. Raporda, telif haklarının en çok ihlal edildiği ülkeler arasında, Çin, Rusya, Arjantin, Şili, Hindistan, İsrail, Pakistan, Tayland ve Venezüella sıralanıyor.

Bu ülkelerin 'öncelikli olarak gözlem altında tutulduğu' belirtilirken, Washington telif haklarının korunması için bu ülkelerle işbirliği yapılacağını bildirdi.

Raporda, korsanların sadece fikirleri çalmakla kalmayıp, istihdamı olumsuz yönde etkilediği, ilaç sanayi açısından da kamu sağlığına zarar verdiği vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG