Erişilebilirlik

Almanya'da İslamcı Gruplara Baskın


Almanya'da, radikal dinci çevrelere karşı düzenlenen operasyonlarda 9 kişi gözaltına alındı, aralarında en az iki Türk kökenli Alman vatandaşının bulunduğu zanlılar, İslam Bilgilendirme Merkezi adlı örgütle bağlantılı olmakla suçlanıyor.

Münih Başsavcılığı tarafından koordine edilen operasyonlar, Bavyera eyaletindeki Neu-Ulm kentinin yanısıra, eşzamanlı olarak Sindelfingen, Bonn ve başkent Berlin’de de gerçekleşti. Anti-terör ekiplerine bağlı 130'dan fazla polisinin katıldığı operasyonlarda, 16 ev, dernek ve yayın evi arandı, yaşları 25 ile 47 arasında değişen 9 şüpheli şahıs göz altına alındı. Güvenlik birimlerinden sızan bilgilere göre gözaltına alınanlar arasında Almanya’da imamlık yapan iki de Türk kökenli Alman vatandaşı var. Diğer zanlılarında göçmen kökenli Alman vatandaşı olduğunu doğruluysan güvenlik birimleri, söz konusu kişilerin Eylül 2005’den bu yana izlendiğini, bu kişilerin sonradan Müslüman olan Almanları radikalleştirmeye ve terör kamplarına gitmeye yönlendirdiklerini öne sürdü. Suç örgütü oluşturmak ve halkı kışkırtmakla suçlanan zanlıların, İnternet yoluyla ‚cihat’ çağrısı yaptıkları da iddia ediliyor.

Operasyonun merkez noktası olan Neu-Ulm, son dönemlerde radikal İslamcı propaganda çalışmaları ile dikkati çeken ‚İslam Bilgilendirme Merkezi’nin bulunduğu kent. Güvenlik birimleri, gözaltına alınanların bu merkezin etkinlikleri ile bağlantıları olduğunu, ayrıca Özbekistan kökenli 'İslami Cihad Birliği' ilişkisinin de araştırıldığını açıkladılar. 2007 Eylül’ünde Amerikan Ramstein Üssü ile Frankfurt Havaalanı'na yönelik bombalı saldırılar düzenlemek üzereyken ortaya çıkarılan ‘İslami Cihad Birliği’ adlı terör örgütünün liderlerden birinin Türk kökenli Adem Yılmaz olduğu tahmin ediliyor. Geçen Mart ayı başında ise, ‚İslam Bilgilendirme Merkezi’ ile bağlantısı olduğu öne sürülen Cüneyt Çiftçi adlı Türk kökenli bir Alman vatandaşı Afganistan’da gerçekleştirdiği suikastta kendi ile birlikte 2 NATO askerini öldürmüştü.

Bu gelişmelere paralel Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Çevik Kuvvet Polis Genel Müdürü Jürgen Schubert başkanlığındaki bir heyet, 5 günlük çalışma ziyareti kapsamında Türkiye’ye gitti. Gezi öncesinde bir açıklama yapan Schubert, radikal gruplara ve teröre karşı Almanya ve Türkiye’nin ortak mücadele verdiğini, Türk ve Alman Polis Teşkilatları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini amaçladıklarını bildirdi. İki ülkenin güvenlik güçleri ve 'Çevik Kuvvet' yöneticileri arasında yapılacak görüşmelerde, radikal İslamcı örgütlerle, PKK terör örgütüne karşı verilen mücadelenin yanısıra, Haziran ayında yapılacak Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamındaki güvenlik önlemlerinin de gündeme geleceği açıklandı.


XS
SM
MD
LG