Erişilebilirlik

23 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Demokrat Parti Pennsylvania önseçimini Hillary Clinton’ın kazanması, gazetelerde manşetten duyuruluyor. New York Times Clinton’ın ve Barack Obama’nın Pennsylvania önseçimini kazanmak için yürüttüğü hırçın kampanyanın hem kendilerine, hem partilerine, hem de seçim sürecine zarar verdiği yorumunda bulunuyor:

"Başkan Bush’un yedi yıllık iktidarına damgasını vuran 'Ya bizimlesiniz ya da bizim karşımızdasınız,' anlayışının başarısızlığa uğramasının ardından, seçmenler terörle mücadele, temel özgürlüklerin korunması, ekonomik krize çözüm ve Irak savaşının sona erdirilmesi gibi konularda adayların ne düşündüklerini öğrenmek istiyorlar. Demokrat Parti önseçimleri, yarışın sandıkta çözülme ihtimalinin az olduğunu ve son sözü süper delegelerin söyleyeceğini gösteriyor. Daha önce Parti kurmayları arasında büyük destek gören Hillary Clinton, kampanya sırasında izlediği negatif politika nedeniyle, bu desteği kaybediyor."

Boston Globe da Pennsylvania önseçimini Hillary Clinton’ın kazanmasına rağmen Barack Obama’nın toplam delege sayısı açısından önde gittiğini hatırlatıyor. Gazete, yürütülen saldırgan ve suçlayıcı kampanya nedeniyle her iki adayın da itibar kaybettiğine dikkat çekiyor:

"Dün yapılan Pennsylvania önseçimi, Demokrat Partinin başkan adayının belirlenmesindeki belirsizliği çözmeye yetmedi. Ama yürütülen kampanya iki adaya da zarar verdi ve bu durum Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain’e yarayacak. Pennsylvania önseçimleri, Obama ile Clinton’ın aynı seçmen gruplarına hitap etmediklerini gösterdi. Demokrat Partinin adayı olacak kişinin, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimini kazanmak için bütün seçmen gruplarına ulaşmanın bir yolunu bulması gerekecek."

Washington Post bir Çin gemisinin taşıdığı silahların, Zimbabve’deki Robert Mugabe rejiminin eline geçmesini önlemek için verilen mücadeleyi anlatıyor. Zimbabve’de yapılan seçimin sonuçlarının hala açıklanmadığını hatırlatan gazete, bu ülkedeki krizin çözümü için uluslararası müdahalenin gerekli olduğunu savunuyor.

"Zimbabve kilisesinin yöneticileri, Mugabe’nin seçim sonuçlarını değiştirmek amacıyla yürüttüğü şiddet kampanyasının durdurulması, muhaliflerin dövülmesi, kaçırılması, öldürülmesi gibi olaylara son verilmesi için uluslararası bir müdahale çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı. 84 yaşındaki Mugabe, kendisine karşı zaten bir çok yaptırım uygulayan Batılı ülkeleri dikkate almıyor. Eğer Zimbabve kurtarılacaksa, bunu Afrika ülkeleri yapacak. Silah yüklü gemiye izin vermemekle bu konuda bir adım atan Afrikalı liderler, artık doğrudan Mugabe’yi hedef almalıdır."

Christian Science Monitor Amerika’daki bütçe açığının mali yılın ilk yarısında 311 milyar Dolar'ı bularak rekor seviyeye çıktığını belirtiyor. Gazetenin haberine göre Irak savaşı, ekonomik durgunluk ve başkanlık seçimi bu rekor bütçe açığının en önemli nedenleri:

"Sam Amca’nın geliriyle gideri arasındaki uçurumun gelecek yıl daha da artması bekleniyor. Çok sayıda asker geri çekilse bile, Irak ve Afganistan savaşlarının maliyeti artarak sürecek. Uzmanlar 2009 mali yılını 600 milyar Dolar'ın altına bir açıkla kapatmanın zor olduğunu belirtiyor."
XS
SM
MD
LG