Erişilebilirlik

22 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’ın üyeliği konusunda çekingen davranmasının Rusya’yı cesaretlendirdiği görüşünde. Gazete, Gürcistan üzerindeki baskısını daha da artıran Kremlin’in, ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımaya hazırlandığını yazıyor:

"Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’ya sanki Rusya’nın özerk cumhuriyetleriymiş gibi davranıyor. Putin, Gürcistan’ın Batılı müttefiklerinin bu konuda hiçbir somut adım atmayacağının rahatlığıyla davranıyor. Şu ana kadar yaşananlar da Putin’i haklı çıkartıyor. NATO’nun göstereceği en uygun tavır, Gürcistan ve Ukrayna’nın ittifaka üyeliği konusunda somut adımlar atmaktır. Eğer NATO Putin’in tavırlarına sessiz kalırsa, Avrupa’da yeni bir sınır çizilmesine de göz yummuş olacaktır ve bu sınır çizildiğinde, Gürcistan ile Ukrayna, sınırın yanlış tarafında kalacaktır."

Boston Globe emekli subayların, televizyon kanallarında Pentagon’un direktifleri doğrultusunda yorumlar yaparak, Amerikan halkına karşı psikolojik savaş yürütmelerini eleştiriyor. Gazete, bu durumu, hükümetin halkın haber alma özgürlüğüne müdahalesi olarak değerlendiriyor:

"Bu taktik, Amerika’dan çok Putin Rusya’sına yakışan bir taktiktir. Sonuçta hükümetin yalanları, Amerikan demokrasisine ve ulusal çıkarlara başka hiçbir düşmanın veremeyeceği zararlar vermiştir. Tarih, Pentagon’un bu psikolojik savaşı için “kendi kendimizi kandırdık” diye yazacaktır."

Christian Science Monitor dünya çapında artan gıda fiyatlarının Amerika’yı da etkilediğini yazıyor. Yapılan yorumda, Amerika’da açlığın artmaya başladığı vurgulanıyor:

"CNN’in yaptırdığı bir araştırma, her üç kişiden birinin gıda tasarrufuna gittiğini gösteriyor. Ortalama bir Amerikan ailesi, gelirinin yüzde yedisini beslenmeye harcarken, bu oran, yoksulluk sınırı ve altındaki ailelerde üçte biri buluyor. Gıda fiyatlarındaki artış bir çok yoksul ülkede ayaklanmalara yol açarken, Amerika’da açlık sorunu henüz kamuoyunun gündemine gelmedi. Ancak yine de yardım kuruluşlarının önündeki kuyruklar her geçen gün daha da uzuyor. Nüfus müdürlüğünün tabiriyle, her on Amerikalıdan biri beslenme güvensizliği yaşıyor, bazı öğünleri atlamak zorunda kalıyor. Şimdi diğer Amerikalılar bu konuda adım atmalı ve cömertliklerini göstermelidir."

New York Times, Başkan Bush’u, sera etkisi yapan ve küresel ısınmaya yol açan gazların salımını azaltmak için adım atmamakla suçluyor. Gazete, Bush’un sera etkisi yapan gaz salımındaki artışı 2025’te önleme hedefini de yetersiz buluyor:

"Yedi yıl boyunca küresel ısınmayı inkar eden ve görmezden gelen Bush, şimdi bu konuda kendi yapmadığı önderliği başkalarının da yapmasını engellemeye çalışıyor. Kongrenin karbondioksit gazı salımına vergi koymasını ve eyaletlerin bu konuda kendi başlarına düzenleme yapmasını önlemek istiyor. Amerika’nın karbon salımındaki artışı 2025 yılında durdurma hedefi de aslında 17 yıl daha artışa izin vermek anlamına geliyor. Bush’un iklim değişikliği sorununu çözmek gibi bir niyeti yok. Yeni başkanın ise bu sorunu çözmek dışında bir şansı olmayacak."

XS
SM
MD
LG