Erişilebilirlik

Yüz Nakli Hastaların Hayatını Değiştiriyor


Dünyada bugüne kadar sadece 3 kişiye yüz nakli yapıldı. Bazı tıp uzmanlarınca eleştirilen bu ameliyatlar hastaların tam anlamıyla yaşamlarını değiştiriyor.

Fransa’da bir köpeğin saldırısına uğrayan Isabelle Dinoire’un yüzünün bir bölümü 3 yıl önce nakledildi. Dinoire, saldırıda burnu ve dudaklarını kaybetmişti. Bu ameliyat dünyanın ilk yüz nakli oldu. Isabelle Dinoire ameliyat sayesinde normal bir yüze kavuştuğunu ve yaşamına devam edebildiğini söylüyor. Önceleri Dinoire’un ölümcül olmayan yaraları için böyle tehlikeli bir ameliyat yapılması eleştirildi. Ancak Doktor Anthony LaBruna’ya göre daha sonra hastanın yüz kaslarını tamamen kontrollü kullanabilmesi inanılmaz bir gelişme olarak görüldü. Dr. LaBruna ilk başlarda kasların hareketsiz olduğunu ancak 18 ayda neredeyse normale yakın bir gelişme yaşandığını belirtiyor.

Geçen üç yıl içinde iki kişiye daha kısmi yüz nakli yapıldı. Fransa’da bir erkeğe ve Çin’de bir ayının saldırısına uğrayan 30 yaşındaki gence yeni yüz nakledildi. Fransa’daki ameliyatı yapan estetik cerrah Laurent Lantieri, bir hastalık yüzünden yüzü deforme olan erkek hastaya, yeni yüz naklinin tek çare olduğunu söyledi. Dr. Lantieri şöyle konuşuyor: “Hasta çok zeki ve akıllı. Bu ameliyatın bütün risklerini biliyordu, buna rağmen ameliyat olmak istedi. Bu yüzden ölebileceğini bildiği halde ameliyat olmaya karar verdi.”

Ameliyat olan hastalar yaşamlarının çok değiştiğini, yeme içme fonksiyonlarını yeniden kazandıklarını söylüyorlar. Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi bundan 50 yıl önce ilk başarılı organ naklini gerçekleştiren hastane. O zamandan bu zamana organ nakil ameliyatları çok gelişti. Cerrah Bohden Pomahac “Bu ameliyatlar belki hayat kurtarmıyor ancak hastalara yeni bir hayat veriyor,” diye konuşuyor.

Yine de yüz nakil ameliyatlarının bazı riskleri, eleştirenleri haklı çıkarıyor. Hastalara, vücudun yabancı organ ve dokuları reddetmemesi için verilen özel ilaçlar zamanla enfeksiyon, karaciğer bozukluğu ve kansere yol açabiliyor. Bu yüzden doktorlar ameliyatın sadece yüzünün büyük bölümü olmayan hastalara yapılması gerektiğini vurguluyor.

XS
SM
MD
LG