Erişilebilirlik

Gıda Krizi Dünya Bankası'nın Gündeminde


Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick gıda fiyatlarındaki artışın dünyanın yoksul bölgelerinde yaşayanlar için ciddi bir sorun haline gelebileceğini söyledi. Banka, tarıma dayalı iş sektöründeki yatırımları bu yıl iki kat arttırmayı planlarken, kalkınmış ülkelerden de gıda fiyatlarındaki artışı yavaşlatacak önlemler alması çağrısında bulundu. Dünya Bankası-IMF toplantıları sırasında gazetecilere açıklamalar yapan Robert Zoellick, gelişmekte olan ülkelerin bu soruna acil çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

Dünya Bankası gıda fiyatlarındaki hızlı artışın en çok yoksul orta Afrika ülkelerini etkileyeceği uyarısında bulunuyor. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’e göre, kalkınmış ülkelerin mali piyasalarındaki kriz, dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşanan bu duruma kıyasla önemsiz kalıyor. Zoellick şöyle konuşuyor: “Belki çoğumuz arabalarımızın benzin deposunu doldurmayı düşünürken, dünyanın öbür ucundaki insanlar midelerine birşeyler girsin diye çabalıyor. Durum giderek kötüleşiyor.”

Dünya Bankası’na göre buğday fiyatları geçen yıla oranla iki kat arttı. Pirinç fiyatlarıysa yüzde 75 artış kaydetti. Zoellick Bangladeş’te iki kilo pirincin yoksul bir ailenin günlük gelirinin yarısına mal olduğunu belirtiyor. Dünya Bankası Başkanı Zoellick, IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarında üyelerin bu krize karşı harekete geçmesi için çalıştı. Zoellick kalkınmış ülkelerden, yoksul ülkeler için acil yardım bütçelerini arttırmalarını ve derhal yarım milyar Dolar yardım yapmalarını istedi. Robert Zoellick, “Yaşanan sorun açlık ya da sosyal patlama ihtimali gibi günlük değil. Bu yakın gelecekte çocukları ve yetişkinleri etkileyecek, onların fiziksel gelişim ve eğitimlerini engelleyecek bir durum. Bugün yaşadığımız kriz, aynı zamanda yoksullukla mücadelede, önümüzdeki yedi yılın kaybedilmesi anlamına gelebilir,” diye konuştu.

Kişisel gelirin yarıdan fazlasının gıda harcamalarına ayrıldığı gelişmekte olan ülkelerde sosyal patlamalar başlamış durumda. Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, bu krizleri tetikleyen etkenler arasında, iklim değişikliği, artan enerji fiyatları ve biyoyakıta yönelen talebin yanısıra artan gıda fiyatlarını sayıyor.

XS
SM
MD
LG