Erişilebilirlik

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Bush yönetimini, sera etkisi yapan gazların emisyonunu azaltacak bir yasal düzenlemeye gitmediği için eleştiriyor. Gazete, bu nedenle bazı çevrecilerin mevcut yasalardan yararlanarak karbondioksit emisyonunu engellemeye çalıştığını yazıyor:

“Başkan Bush, seçimle gelmemiş kişilerin ve hakimlerin bu konuda karar vermesine karşı çıkıyor. Bush, Kongre gündemine getirilen ve karbon emisyonuna vergi konmasını öngören yasa tasarısına da karşı çıkıyor ancak kendisi bir alternatif sunmuyor. Yine de sera etkisi yapan gaz emisyonunu 2050 yılında % 65 oranında azaltmayı öngören bir tasarı Haziran ayında Kongre gündemine gelecek. Ayrıca küresel ısınmanın yol açtığı sorunları daha fazla ciddiye alması beklenen yeni bir başkanın gelmesine de sadece dokuz ay kaldı. Bütün bunlar düşünüldüğünde Bush’un fazla bir önemi kalmıyor.”

Boston Globe, Pekin Olimpiyatları öncesinde Çin’e karşı artan protestoların Çin gençliği arasında milliyetçi bir tepkiye yol açtığını belirtiyor. Yapılan yorumda, bu milliyetçi dalganın Çin Komünist Partisi tarafından da desteklendiği kaydediliyor:

“Sağlıklı ve yapıcı milliyetçilik anlayışı ile Hitler’in 1936 Olimpiyatları’na sokmaya çalıştığı patolojik milliyetçilik arasında önemli bir fark var. Çin’de gündeme gelen milliyetçi tepkide de rahatsız edici bir yön var. Bu gelişme, Çinli yöneticilerin Marksizm veya Maoizm yerine milliyetçiliği benimsediklerini gösteriyor. 1989’daki Tianenman gösterilerine yol açan eleştirel yaklaşımın yerine antik milliyetçi değerleri öne çıkartan duygusal yaklaşımın öne çıktığı görülüyor.”

USA Today, Papa Benedict’in tarihi Amerika ziyaretinin hiç de kolay geçmediği yorumunda bulunuyor. Yapılan yorumda, Papa’nın kilisedeki taciz olaylarını açıkça kınaması Katolik Kilisesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor:

“Papa, Birleşmiş Milletlerde yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin insan hakları ihlallerine ve insani felaketlere karşı ahlaki bir sorumlulukla hareket etmesini istedi. Papa’nın savunduğu düşüncelere katılmamak için bir çok gerekçe sıralanabilir. Katolik Kilisesinin hala çözmesi gereken sorunlar olduğu söylenebilir. Ancak Benedict’in açıklamaları ve tavırları, açılan yaraları sarmanın ve siyasette ahlaki sorumluluğun önemini hepimize bir kez daha hatırlatıyor.”

Amerika’daki başkanlık yarışında gözler yarın Pennsylvania’da yapılacak olan önseçime çevrilmiş durumda. New York Times, seçim yarışında son dönemece girilirken Demokrat Parti’nin iki adayı, Hillary Clinton ile Barack Obama arasındaki söz düellosunun giderek kızıştığına dikkat çekiyor:

“Obama ve Clinton, Demokrat Parti’nin başkan adaylığı konusundaki yarışın sonuçlanması açısından büyük önem taşıyan önseçim öncesinde kararsız seçmenleri ve delegeleri kendi yanlarına çekebilmek için büyük bir mücadele veriyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları Hillary’ye verilen desteğin Obama’ya kıyasla yüzde 5 ila 6 oranında daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak dört hafta önce Hillary, Obama’nın 16 puan önündeydi. Obama’nın böylesine yoğun bir kampanya yürütmesi ve Clinton’a yönelik söylemlerini sertleştirmesi de, Pennsylvania önseçimini kazanarak Demokrat Parti adaylığını garantilemek istediğini gösteriyor. Obama’nın bir başka hesabı ise bu önseçimde kaybetse bile, ağır bir yenilgiye uğramamak ve yarışı sürdürebilmek.”

XS
SM
MD
LG