Erişilebilirlik

'Arap Kamuoyu Yoklamaları Güvenilir Değil'


Amerikan Dışişleri Bakanlığı Siyasi Planlama Dairesi’nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra Washington Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden Ortadoğu Uzmanı David Pollock, son raporunda Ortadoğu’da yapılan kamuoyu yoklamalarının nasıl çarpıtıldığına dikkati çekti. Pollock, özellikle demokratik olmayan Arap ve Müslüman ülkelerde kamuoyu yoklamaları yapılırken kullanılan metodolojinin bilimsellikten uzak olduğunu söyledi. Uzman bu yüzden de elde edilen sonuçların gerçekten çok uzak olduğunu belirterek Zogby ve Pew gibi tanınmış kamuoyu araştırma şirketlerini güvenilmez olarak tanımladı.

Aynı toplantıda konuşan Gallup araştırma şirketinin direktörü Dalia Mogahed ise kendi araştırma yöntemlerini savundu. Mogahed 'Kötü yapılmış kamuoyu araştırmaları tabii ki rahatsız edici ancak araştırmayı bilimsel yöntemlerle yaparak doğru sonuçlar elde etmek de mümkün. Biz araştırmaya katılanların mahremiyetine saygı göstererek ve tarafsız sorular sorarak gerçek yanıtlar aldık' diye konuştu. Ancak David Pollock Gallup şirketinin aldığı sonuçları sorgulamaktan kaçınmınyor. Gallup’un yaptığı kamuoyu araştırma metodunun iyi olduğunu ancak araştırma sonuçlarının ve elde edilen rakamların yorumlanışında problem olduğunu söyleyen Pollock 'Gallup Müslüman ve Arap dünyasının çok pembe ve iyimser bir haritasını çiziyor. Gallup’a göre dünyadaki her 10 müslümandan 9’u ılımlı. Bunu da elde ettikleri her veriyi açıklamayarak yapıyorlar. Bence gerçek resim onların çizmek istediklerinden daha karmaşık' dedi.

Pollock, hemen her Arap ülkesinde anketlerin yerel hükümetler tarafından sansürlendiğini, hükümetin onayı olmadan anket yapılamadığını ve ankete katılanların cezalandırılmaktan korktuklaerı için gerçek fikirlerini söylemekten kaçındığını belirtiyor. Pollock’a göre Arap dünyasında en güvenilir kamuoyu araştırma sonuçları Filistin ve Irak’tan elde ediliyor.

Pollock, kamuoyu araştırma şirketlerinin de aşırı yüklü sorularla katılımcıları bilinçli olarak yönlendirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Bunun nedeni olarak kamuoyu şirketlerinin kendi müşterilerinin isteği doğrultusunda hareket etmesini gösteren uzman bu tür yanılgıları önlemek için araştırma metodolojisiyle igili ayrıntıların, araştırmayı sponsor eden şirketlerin profilinin ve yerel hükümetlerin araştırmadaki rolünün açıkça belirtilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kamuoyu araştırmalarının çok dikkatli yapılması gerektiğini belirten Pollock 'Bazı ülkelerde yönetimin siyasi anket yapılmasına izin verecek kadar demokratik ve açık olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Bir çok müslüman ülkede özellikle Arap ülkelerinde demokratik yönetim yok. Türkiye, Pakistan, Filistin, Irak, Afganistan ve Endonezya gibi ülkelerdeyse siyasi anket yapmak mümkün. Sonuçlar doğru çıkıyor' ifadelerini kullandı. Çoğu zaman Arap ve Müslüman ülkelerde yapılan araştırmaların sonuçlarının, araştırmanın yapıldığı ülkedeki yönetim üzerinde etkili olmadığını da söyleyen Pollock son yıllarda Arap ve Müslüman ülkelerde yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler ışığında terörizme desteğin düşüş gösterdiğininse doğru bir bulgu olduğunun altını çiziyor ve Amerikalı politikacıların bunu dikkate alması gerektiğini belirtiyor.



XS
SM
MD
LG