Erişilebilirlik

Müzakerelerde Yeni Başlık Yok


Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürütülen üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açma yönündeki beklentisi “teknik nedenlerle” önümüzdeki aylara kaldı.

Avrupa Birliği, üyelik müzakerelerinde yeni başlaıklar açmak için bugün Hırvatistan’la Hükümetlerarası Konferans düzenliyor. Brüksel’in gerekli teknik çalışmaları tamamlayamaması nedeniyle Türkiye’yle yeni başlıkların açılmasına olanak tanıyacak Hükümetlerarası Konferans ise toplanamıyor.

Ankara, Slovenya Dönem Başkanlığı süresince şu ana kadar açtığı 6 başlığa en az iki başlık daha eklemeyi planlanıyor. Bu doğrultuda Türk tarafı üzerine düşen hazırlıkları tamamlamasına karşın AB kanadından kaynaklanan bir aksama yaşandı. Brüksel’le Ankara arasında gerçekleştirilen temaslar sonrasında Türkiye için Hükümetlerarası Konferans’ın, nisan ayı içinde yapılmayacağı kesinleşti.

AB kaynakları, Slovenya Dönem Başkanlığı sonuna kadar Türkiye’yle mutlaka yeni başlıklar açılacağı güvencesi veriyorlar. AB kanadı, yavaş da olsa, başlıklarla ilgili çalışmalarını tamamlıyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin öncelikli olarak açmayı planladığı fikri mülkiyet hukuku başlığında Brüksel’den Ankara’ya müzakere daveti yapıldı. Türkiye’nin bu başlıkla ilgili açılış kriterlerini yerine getirdiğine karar veren AB, Ankara’dan başlıkla ilgili tutum belgesini hazırlamasını istedi. Açılma aşamasına yaklaşan bir diğer başlık olan şirketler hukukuyla ilgili davetin de kısa zamanda Ankara’ya iletilmesi bekleniyor.

Türkiye’nin müzakere süreci sadece teknik nedenlerle değil siyasi nedenlerle de oldukça yavaş ilerliyor. Türkiye’nin Rum bandıralı gemi ve uçaklara liman ve havalimanlarını açmaması nedeniyle 8 müzakere başlığı askıda. Fransa’nın da tam üyelik sonucu doğuracağı gerekçesiyle 5 başlıkta müzakereye geçilmesine izin vermeyeceği de biliniyor. Bunun yanı sıra AB kanadının herhangi bir açılış kriteri belirlememiş olmasına karşın eğitim-kültür başlığı da yaklaşık üç yıldır bekletiliyor.

Türkiye’nin sürecinin ne denli yavaş ilerlediği Hırvatistan’a bakıldığında net bir şekilde görülüyor. Adriyatik’teki ekolojik alan uygulaması nedeniyle müzakere sürecinde yaklaşık altı aylık bir duraklama yaşayan Hırvatistan bugün düzenlenecek olan Hükümetlerarası Konferans’ta iki başlık daha açacak. Müzakerelere Türkiye’yle aynı anda başlayan ve şu ana kadar 16 müzakere başlığını açan Zagreb, bugün bu sayıyı 18’e yükseltecek.

XS
SM
MD
LG