Erişilebilirlik

Türkler Bulunduğu Topluma Uyum Göstermeli


Almanya'da temaslarda bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan, yurtdışındaki Türklere, bulundukları ülkelerin toplumlarına uyum ve çocuklarının eğitimine de özen göstermeleri yönünde çağrı yaptı. Toptan, parti kapatma ve TCK'daki 301'inci madde konusunda da açıklamalar yaptı.

Kuzey Ren Westfalya Eyalet Parlamentosu’nun davetlisi olarak Almanya’ya gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan, temasları kapsamında dün akşam Düsseldorf’daki parlamento binasında düzenlenen bir Türk Gecesi’ne katıldı, bugün ise Kuzey Ren Vestfelya Eyaleti Avrupa Birliği ile Entegrasyondan sorumlu Devlet Bakanı Armin Laschet ile görüştükten sonar, Essen kentine geçerek Türkiye Araştırmalar Vakfı’nı ziyaret etti. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Toptan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin parti kapatma ile ilgili bildiri hazırladığı yönündeki haberleri kendisinin de basından öğrendiğini, öne sürülenlerin tersine Parlamenterler Meclisi’nin başkanı Rene Van Der Linden’i Ankara’ya davet etmediğini söyledi. 301'inci madde ile ilgili yetkinin Cumhurbaşkanı'na verilmesi ile ilgili olarak ise, kendisinin yetkinin Adalet Bakanlığı’na verilmesinden yana olduğunu, ancak doğru kararı, ilgili komisyonların ve genel kurulun vereceğini belirtti. Toptan, konunun AKP içinde değişik bakış açılarıyla değerlendirilmesini demokratik bir durum olarak değerlendirdi. Bir soru üzerine Türkiye'nin açık ve net bir şekilde Avrupa Birliği’ne girmek istediğini vurgulayan Toptan, Türkiye'nin tüm şartları yerine getirmeyi amaçladığını söyledi. Toptan, AB ülkelerinde yaşayan Türklerin bu süreçte önemli bir rolleri olduğunu, bu yüzden yaşadıkları toplumlara uyum göstermeleri gerektiğini savundu.

Köksal Toptan’ın iki günlük Almanya ziyareti bu akşam sona ererken, TBMM Başkanı’nın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubunda yer alan sekiz AKP’li milletvekili ile parti kapatma ile ilgili bildiri konusunda yarın Ankara’da görüşeceği de öğrenildi.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG