Erişilebilirlik

16 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times İtalya’da merkez sağ ittifakın seçimi kazanmasıyla üçüncü kez başbakanlığa seçilen Silvio Berlusconi’yi, İtalyan siyasetinin “şovmeni” olarak tanımlıyor. Gazete Berlusconi’nin, zaferini, merkez sol hükümetin başarısızlığına borçlu olduğunu belirtiyor:

Seçim kampanyası sırasında partiler İtalya’nın gerçek sorunlarına değinmediler. Bu sorunlar arasında İtalya’nın rekabet gücünü kaybetmesi, bütçe açığının sürdürülemez duruma gelmesi, kamu hizmetlerinin yapılamaması, yolsuzluk ve bürokrasi ilk akla gelenler. İtalya’nın vergi kaçağını önlemesi, gereksiz sübvansiyonları kaldırması, bürokrasiyi azaltması, siyaset ve iş dünyasındaki yolsuzluklara savaş açması gerekiyor. Ancak bütün bunları iş dünyasıyla ilişkisi sık sık soruşturma konusu olan bir adamdan beklemek, pek gerçekçi değil.

USA Today Amerikan Kongresinin göçmenlik reformunu gerçekleştirmemesi nedeniyle, eyaletlerin ve yerel yönetimlerin, kaçak göçmenlere karşı sert politikaları uygulamaya soktuğunu belirtiyor. Gazete, bu uygulamaların, hem ekonomiye zarar verdiğini, hem de insani açıdan dramatik sonuçlar doğurduğunu vurguluyor:

Aslında bütün bu yaşananlar, federal göçmenlik yasasının etkisiz kalmasının temelindeki iki yüzlülüğü de açıkça ortaya koyuyor. Amerika, kaçak göçmenleri istemiyor ama kaçak göçmenlerin sağladığı ucuz iş gücünü istiyor. Bu nedenle federal göçmenlik yasasının uygulanması için gereken bütçeyi bir türlü tahsis etmiyor. İşte bu nedenle federal göçmenlik yasası ne kadar gevşekse, ona tepki olarak gündeme gelen yerel yasalar da o kadar katı oluyor. Bu katı düzenlemeler, kaçak göçmenlere karşı olanları tatmin edebilir. Ancak, toplumdaki kutuplaşmanın ve göçmenlere karşı tepkinin artması, Amerika’nın çıkarlarına hizmet etmiyor.

Washington Post idam karşıtı tavrında ısrar ediyor. Gazete, 8 yaşındaki üvey kızına tecavüz ettiği iddasıyla idam cezasıyla yargılanan Patrick Kennedy'nin durumuna yer veriyor.

Cinsel taciz kurbanlarının haklarını savunan örgütler, bu tür olaylarda idam cezasının uygulanması durumunda polise bildirilmeyen tecavüz olaylarının sayısının da azalacağını söylüyor. Ancak, bir çok olayda saldırganlar aile içinden veya etrafından olduğu için, çocuklar, tanıdıkları birinin ölümüne neden olmamak için tam tersine tecavüz olaylarını daha fazla saklamaya çalışabilir. Çocukları cinsel sapıklardan korumak için idam cezası yerine affı mümkün olmayan ömür boyu hapis cezası daha etkili bir yöntem olabilir.

Christian Science Monitor, Zimbabve’de 29 Mart’taki seçimleri kaybetmesine rağmen koltuğunu bırakmayan devlet başkanı Robert Mugabe’yi sert ifadelerle eleştiriyor. Gazete, Mugabe’nin kendi partisinden bile tepki görmeye başladığını yazıyor:

İktidarı bırakması için Mugabe’yi ikna etmek gerekmiyor. Eğer kendi partisinin desteği olmazsa, Mugabe o koltukta oturamaz. Şimdi parti içinde ciddi bir bölünme yaşanıyor ve bu bölünme derinleştirilmelidir. Mugabe, öyle ya da böyle gidecek. Geçiş sürecinin sağlıklı bir biçimde yaşanmasının en iyi yolu, serbest seçimlerdir. Ancak maalesef Mugabe, bu yolu tercih etmiyor.



XS
SM
MD
LG