Erişilebilirlik

'Hedef Daha Rekabetçi Türkiye'


Türk Amerikan İş Konseyi’nin Washington'da başlayan yıllık toplantılarının ilk gününde ağırlıklı olarak savunma, enerji, sağlık, tarım, ekonomi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Öğle yemeği sırasında konuşan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünyanın ekonomik açıdan güç bir dönemden geçtiğini söyledi. Şimşek, temel kurumları güçlendirmeye ve uzun vadeli düşünmeye çalıştıklarını kaydetti. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Şimşek, son yıllarda alınan doğru kararların sonucu olarak Türkiye’nin dünyanın en büyük 15. ekonomisi haline geldiğini vurguladı.

Mehmet Şimşek, “2002 yılından bu yana kişi başına milli geliri üç kat arttırdık. Bunda siyasi istikrar ve atılan doğru adımlar etkili oldu. Türk ekonomisi artık küresel şoklara karşı eskisinden çok daha sağlamdır.” Dedi. Bakan Şimşek, olumlu ekonomik göstergelerin yabancı sermayeyi ülkeye çektiğini, son üç yılda doğrudan yabancı yatırımın 50 milyar Doları aştığını kaydetti.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, rekabet gücünün ve verimliliğin arttırılmasının hedeflendiğini ve reform sürecine büyük önem verdiklerini vurguladı. İstihdam alanında önemli adımlar atmaya hazırlandıklarını kaydeden Şimşek, işveren ve çalışanların sırtındaki vergi yükünü hafifleterek Türkiye’yi daha rekabetçi kılmayı amaçladıklarını söyledi. İş dünyasını yavaşlatan bürokrasinin azaltılmasının da öncelikleri arasında bulunduğunu kaydeden Mehmet Şimşek, diğer taraftan ülkenin ihtiyacı olan kalifiye iş gücünün yetiştirilmesi için gerekli adımları atacaklarını vurguladı.

Enerji konusuna da değinen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, iktidarlarının özel sektörü bu işin içine kattığını ve böylelikle kaynakların verimli ve rekabetçi kullanımına olanak sağlamakta olduğunu söyledi.

Enerji konusu Türk Amerikan İş Konseyi’nin diğer toplantılarında da ele alındı. Konuşmacılar hızla büyüyen Türk ekonomisinin enerji ihtiyacının da arttığına işaret ettiler. Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesi enerji uzmanı İftikhar Khalil, kalkınmakta olan ülkelerin 2030 yılına kadar yıllık 250 milyar Dolar düzeyinde enerji yatırımı yapmasının öngörüldüğünü ve bu durumun enerji projelerinin finansmanında da rekabeti beraberinde getirdiğini söyledi.

Türk Amerikan İş Konseyi’nin 27. yıllık toplantılarının bugünkü oturumlarında yine enerji, savunma, bankacılık ve ortak yatırım fırsatları üzerinde durulacak. Amerika Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, öğle yemeği sırasında delegelere hitap edecek ve ikili ilişkileri değerlendirecek.

XS
SM
MD
LG