Erişilebilirlik

Şimşek: 'Gözden Geçirmede Mutabakat'


IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarına katılmak üzere Washington’a gelen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Amerikan Konseyi toplantısında bir konuşma yaptıktan sonra, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Washington’daki temasları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Şimşek, “Verimli birkaç gün geçirdik. IMF ile gözden geçirmede genel mutabakata vardık. Niyet mektubunun kendisi de kısa sürede ulaşmış olacak. IMF programını başarılı şekilde sonuçlandırmış olacağız. IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun da onaylamasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Mehmet Şimşek, IMF’yle 19. stand by anlaşmasının sona ermesinden sonra Türkiye’nin izleyeceği stratejiyi de değerlendirdi.

Şimşek, 10 Mayıs tarihinde programın sona ermesinden sonra Türkiye’nin önünde iki seçenek olacağını söyledi. Devlet Bakanı Şimşek, ‘program sonrası izleme’ sürecinin otomatik olduğunu, Türkiye’nin yapacağı değerlendirmeden sonra eğer ihtiyaç duyulursa, ihtiyati stand by anlaşması yapılması için sürecin başlatılabileceğini de söyledi.

Şimşek, geçen hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan “Dünyanın Ekonomik Görünümü” başlıklı raporu değerlendirdi. Raporda, dünya ekonomisindeki yavaşlamanın en çok etkileyeceği ülkeler arasında Türkiye de sayılıyor.

IMF Raporundaki değerlendirmeyi, Türkiye’nin yüksek cari açığına bağlayan Şimşek, Türkiye’nin yüksek bir cari açığı bulunduğunu, bunun da kırılganlık sıralamalarında en çok üzerinde durulan konu olduğunu söyledi. Kırılganlık konusunda, Şimşek, Standard and Poors tarafından yayınlanan bir rapora dikkati çekerek, 18 Avrupa ekonomisi arasında, Türkiye’den daha kırılgan 11 ülke olduğunu söyledi. Şimşek, Türkiye’nin siyasi istikrarı koruduğu ve özelleştirme programına devam ettiği takdirde kısa dönemde bu sorunu atlatacağını, uzun vadede de yapısal reformların gerçekleştirilmesiyle cari açık sorunun giderileceğini söyledi. Şimşek, cari açığı düşürmenin zorluklarına da dikkati çekti...

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Washington’daki temaslarından sonra New York’ta uluslararası yatırımcılarla görüşecek. Şimşek New York’tan sonra Brüksel’e gidecek.

XS
SM
MD
LG