Erişilebilirlik

Le Monde Grevde


Fransızların ünlü gazetesi Le Monde’un yeni yönetimi, içinde bulunduğu mali krizi aşmak için çareyi 130 çalışanı çıkarmakta bulunca Le Monde çalışanları greve gitti. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından kurulan gazete, tarihinde ilk kez çalışanlarının hak talepleriyle greve gidiyor ve yayınlanmıyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yeni bir dünya düzeni kurulurken, en etkili medya organları olan gazeteler de bu düzen içerisunde yerlerini aldılar. Fransa’da 1944 yılında Hubert Beuve-Mery tarafından kurulan ve Dünya anlamına gelen Le Monde Gazetesi de, kurulduğu günden beri sürdürdüğü saygın gazetecilik anlayışıyla bütün dünyada önemli bir yer etti.

Bugün internet kullanımının artması nedeniyle dünyanın en büyük gazetelerinden birisi olan Le Monde bile tiraj ve finans zorluklarıyla boğuşuyor. Gazetenin artık bir markaya dönüşen Genel Yayın Yönetmeni Jean Marie Colombani ayrıldıktan sonra, geçtiğimiz yıl başında Le Monde’un başına Eric Fottorino geçti. Fottorino ve ekibinin düzeltmesi ve mücadele vermesi gereken en önemli konu ise, yıllardır muhabir çıkarmayan, ancak aşırı korumacı çalışma yasaları sayesinde de işini kaybetmediği için artık hantallaşan Le Monde gazetesinin geleceğini güven altına almak oldu. Yönetim, gazetenin iki yıl içinde 15 milyon euroluk tasarruf yaparak 2010 yılında kara geçmeyi öngören bir “tasarruf planı” hazırladı.

Fottorino, geçtiğimiz Çarşamba günü 130 gazeteciyi işten çıkaracağını açıklayınca, son derece örgütlü olan Le Monde çalışanları da Perşembe günü grev kararı aldılar. Kararda gazetenin 14 Nisan Pazartesi günü yani bugün basılmaması ve çalışanlarının da 24 saatlik greve çıkması kesinleşti. Sendika temsilcisi Christiane Chombeau, « Eminiz, zarardan kurtulmak için kafa uçurmaktan başka ekonomi yöntemleri de vardır. İşten çıkarmaları kabul etmiyoruz » dedi. Fottorino ise yıllardır zarar edildiğini belirterek, gazetenin geleceğini kurtarmak için böyle bir plana başvurduklarını söyledi.

Le Monde gazetesi üzerine incelemeler yapan Tarihçi Patrick Eveno’ya göre, bundan önce gazetede 1951 ve 1984 yıllarında iki kez grev kararı alınmış, ancak karar yönetimin adım atmasıyla askıya alınmıştı. Le Monde çalışanları da bir kez 1977 yılında Le Soir’da çalışan meslektaşlarına destek için greve çıkmışlardı. Ancak Uluslararası politikanın en önemli gazetelerinden birisi haline gelen Le Monde çalışanları ilk kez kendileri için ve gazetede yapılan uygulamalar nedeniyle greve çıkıyor.

XS
SM
MD
LG