Erişilebilirlik

Türk-Amerikan Askeri İlişkileri de Görüşülüyor


Türk Amerikan Konseyi 27’inci yıllık toplantılarına katılan Genelkurmay Plan ve Prensipler Dairesi Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Türk ordusunun Amerikan Savunma şirketlerine karşı tavır aldığı yolundaki iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Zorlu, Amerikan hükümeti tarafından getirilen bazı kısıtlamaların Amerikan şirketlerinin Türk savunma sanayiiyle daha fazla iş birliği yapmasına engel olduğunu ve bunun Türkiye’de endişe yarattığını söyledi. Zorlu Türk silahlı kuvvetlerine ait bakım ve onarım tesislerinde Amerikan askeri ihtiyaçlarının karşılanabileceğini ancak bu konuda bir anlaşma yapılması için Amerika’dan yanıt beklediklerini söyledi.

Korgeneral Zorlu PKK’ya karşı askeri harekatların TBMM onay verdiği müddetçe devam edeceğini belirtti. Zorlu PKK ile mücadelede verdiği destek için Amerika'ya teşekkür etti. Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’na tam destek verdiğinin altını çizen Zorlu Avrupa’nın ise aynı şekilde desteği PKK konusunda göstermediğini söyledi.

Türkiye’ye dost bazı ülkelerin PKK’ya destek verdiğine dikkat çeken Zorlu bu ülkeleri uyararak PKK’ya destek vermekten vazgeçmelerini istedi. Aynı toplantıda konuşan Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan Stratejik Planlar ve Politikalar Dairesi Direktörü Korgeneral John Sattler ise PKK ile mücadelede Amerika’nın Türkiye’ye destek vermeye devam edeceğini söyledi.

Bu konuda istihbarat paylaşımı ve Türk - Irak işbirliğinin artırılmasının önemine dikkat çeken Sattler PKK sorununun çözümü için kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini söyledi ve Türk hükümetinin Kürt vatandaşlarına uzanabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sattler, suç işlememiş PKK üyelerine eve dönmeleri için fırsat verilmesi gerektiğini savundu.





XS
SM
MD
LG