Erişilebilirlik

Almanya'da PKK'ya Karşı Operasyonlar


PKK'nın faaliyetlerini 1993 yılından itibaren yasaklayan Almanya'da, son günlerde terör örgütüne ve sempatizanlarına yönelik operasyon ve baskınlar yoğunlaştı. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble 2007 Almanya Suç İstatistiği kapsamında, PKK’nın Almanya’nın güvenliğini tehdit eden örgütlerden biri olduğunu açıkladı.

PKK'nın faaliyetlerini 1993 yılından itibaren yasaklayan Almanya'da son günlerde örgütün kontrolünde bulunan dernek ve örgütlere yönelik polisiye önlemlerin arttığı dikkati çekerken, son olarak Cuma günü Bremen kentinde, PKK sempatizanlarına ait toplam dokuz ev ve derneğe baskınlar düzenlendi, iki kişi gözaltına alındı. Aynı gün Belçika’da yapılan operasyonlara paralel gerçekleşen baskınlarda, polisin verdiği bilgilere göre çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi, propaganda faaliyetlerinde kullanıldığı belirlenen bilgisayarlara da el konuldu.

Bu arada gene geçen hafta Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi, PKK adına zorla haraç topladığı belirlenen bir kişiyi 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. 2007 Suç İstatistiği Raporunu kamuoyuna tanıtan Federal İçişleri Bakani Wolfgang Schaeuble, son altı ayda Alman güvenlik birimlerinin PKK sempatizanı 135'i aşkın dernek, ev ve iş yerine yönelik operasyon gerçekleştirildiği doğruladı. Schauble, ‘haraç toplamak’ ve ’yasaklı bir örgüte ait yayınları satmak’ suçundan çok sayıda PKK’lının mahkemelerde davalarının bulunduğunu, yabancıların karıştığı siyasi motifli suçlarının 2006’ya kıyasla yüzde 30 arttığını, bunun önemli bir bölümünün ‘Türkiye'nin Kuzey Irak operasyonuna karşı tepki eylemlerinden oluştuğunu’ açıkladı.

Alman İçişleri Bakanı, Şubat ayı başında gerçekleşen Türkiye ziyaretinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile yaptığı bir görüşmede, Türkiye'ye PKK ile mücadele alanında destek sözü vermişti. Atalay ise, ‘Almanya´nın 1993 yılında koyduğu yasağa rağmen örgütün legal yan kuruluşları vasıtasıyla faaliyetlerini sürdürdüğüne’ dikkat çekerek, Alman Hükümeti’nin PKK’ya yönelik önlemleri artırması istenmişti. Federal İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Schauble’nin Türkiye gezisi sonrasında PKK sempatizanlarına yönelik artan operasyonların bundan sonrada süreceğini belirtiyorlar.

Bu arada Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, katıldığı bir toplantıda PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptıklarını ve PKK'nın, Avrupa Parlamentosu’nun aldığı karara rağmen, Almanya’nın terör örgütleri listesinde kalmaya devam edeceğini ifade etti. Öte yandan 2007 Suç İstatistiği Raporu’nun diğer ayrıntılarına göre, Almanya'da 2007 yılında işlenen toplam 28 bin 538 siyasi motifli suçtan 17 bin 607'sini aşırı sağcılar, 5 bin 866'sını aşırı solcular ve 902'sini de yabancılar işledi. İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble Almanya'nın güvenliği için en büyük tehlikeyi radikal İslamcıların oluşturduğunu, buna karşı mücadele amacıyla Federal Kriminal Dairesi'ne 300 yeni eleman alınacağını da duyurdu.

XS
SM
MD
LG