Erişilebilirlik

Gıda Maliyetleri Artıyor


Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, artan yiyecek fiyatlarının yoksulluk ve açlıkla savaşta güçlükle elde edilen kazanımları tehdit ettiğini söyledi.

Zoellick, Bankanın dün yayınladığı raporun, kentlerin yoksul mahalleleri ve yoksul ülkelerde yaşayanların, yüksek gıda fiyatları altında ezildiğini gösterdiğini söyledi.

Rapora göre, Yemen’de geçen yıl buğday fiyatları iki kat arttı. Bu durum ülkede 10 yıldır elde edilen kazanımları tersine çevirme tehlikesi yaratıyor.

Bu arada BM Gıda ve Tarım Örgütü Başkanı Jaques Diouf, artan fiyatların halk ayaklanmalarını ateşleyebileceğini söyledi. Yeni Delhi’de konuşan Diouf, son 9 ayda temel gıda fiyatlarının ortalama yüzde 45 arttığını, pirinç ve buğday gibi bazı ürünlerde ciddi kıtlık olduğunu kaydetti.

Haiti, Mısır, Kamerun, Burkina Faso ve Senagal’de halk, yeterli gıda bulamadığı için sokaklara dökülerek gösteriler düzenledi. Yoksul ve kalkınmakta olan ülke vatandaşlarının önemli bölümü gelirlerinin yüzde altmıştan fazlasını yiyeceğe harcıyor. Diouf, bu ülkelerde gıda yüzünden halk ayaklanmalarının olabileceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG