Erişilebilirlik

Iraklı Mülteciler Avustralya'ya Gidiyor


Uluslararası kuruluşlara göre, Irak savaşından bu yana, başka bir deyişle son 5 yıl içinde, en az 3 milyon Iraklı evini barkını terk etmek zorunda kaldı. Mültecilerin çoğu Suriye ve Ürdün’de yaşıyor ama Iraklılara yeni bir kapı daha açıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’nin Şam bürosunun önünde her zaman bir kalabalık var. Kadın erkek, genç yaşlı yüzlerce Iraklı büroya girmek için sırada bekliyor. Bazılarının yanlarında çocukları da var. Iraklılar başka ülkelere göç edebilmek için dairenin yardım ve desteğine muhtaç.

Şam hükümetinin bir süre önce vize kurallarını değiştirmesi Iraklıların işlerini daha da zorlaştırdı. Eskiden, Iraklıların Suriye’ye gidip 3 aylık vize almaları mümkündü. Vizesi dolanlar aynı gün içinde Irak’a giriş çıkış yaparak süreyi 3 ay daha uzatıyordu. Yeni vizelerin süresi ise15 gün ve yenileyebilmek için Irak’ta en az bir ay kalmak gerekiyor.

Iraklıların bir bölümü ise daha uzaklara Amerika ve Avrupa ülkelerine göç etti. Örneğin savaştan bu yana İsveç’e 80 bin Iraklının göç ettiği tahmin ediliyor. Bu Iraklıların 9 bini yeni göçmen ve çoğu Sodertalje kentine yerleşmiş durumda.

Irak’tan mülteci kabul etme konusunda şimdiye kadar oldukça titiz davranan Canberra hükümeti de, Avustralya ordusuna çalışan Iraklılar için özel bir kota ayırdığını açıkladı. Irak’ta bin 500 Avustralya askeri görev yapıyor ve Başbakan Kevun Rudd 500 muharip askerin önümüzdeki aylarda geri çekileceğini açıklamıştı.

Haberlere göre Avustralyalı komutanlar, askerler ülkeden ayrılınca üslerde çalışan Iraklılara misilleme yapılmasından kaygı duyuyor. Irak’ta görevli askerlerin de ülkeyi ziyaret eden hükümet yetkililerinden üslerde çalışan Iraklılar için ayırım yapılmasını istedikleri öğrenildi.

Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, özellikle Basra çevresindeki üslerde çalışan Iraklıların ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Avustralya askerleriyle birlikte çalışan bazı Iraklıların şimdiden Şii militanların saldırılarına hedef olduğuna dikkat çeken Bakan Iraklı personelle birlikte ailelerine de göçmen vizesi verileceğini bildirdi.

Avustralya ordusunda çalışan Iraklı mütercim ve tercümanların hayatlarını her gün tehlikeye attığını belirten Bakan, devamla “Bu kişileri korumak vicdanen bu kişileri korumakla yükümlüyüz” dedi. Bakan, yaklaşık 600 Iraklının bundan yararlanacağını ancak diğer göçmenler gibi onların da sağlık ve güvenlik kontrolünden geçeceğini bildirdi.

Canberra hükümeti 1975 yılında Güney Vietnam’ın düşmesinden sonra meydana gelen olayların tekrarlanmasını istemiyor. Kuzey Vietnam hükümeti, savaştan sonra, Amerika ve Avustralya ordusunda çalışan on binlerce Vietnamlıyı ya idam etmiş ya da ağır cezalara çarptırmıştı.

Hükümetin, Avustralya ordusunda çalışan Iraklılar için özel kota uygulayacağını açıklaması bazı kuruluşların tepkisine yolaçtı. İnsan hakları dernekleri göç için sırada bekleyen binlerce Iraklı ya da siyasi sığınma hakkı tanınmasını istiyor.

Avustralya insani nedenlerle yılda ortalama 13 bin mülteci kabul ediyor. Son yıllardaki mültecilerin çoğu Irak ve Afganistan’dan.

Irak’ı işgal ederek mülteci krizine sebep olan Amerika ise şimdiye kadar sadece 2 bin 500 Iraklıya göçmen vizesi verdi. Amerika’daki Iraklı mültecilerin bu kadar az olmasının başlıca nedeni Bağdat’taki Büyükelçiliğin başvuru kabul etmemesi. Amerika için vize almak isteyen Iraklılarını bunu komşu ülkelerdeki büyükelçiliklerde yapmaları gerekiyor.
XS
SM
MD
LG