Erişilebilirlik

Avrupa'da Ayrılıkçı Saldırılar Arttı


Avrupa Birliği tarafından hazırlanan terör raporuna göre geçen yıl Avrupa’da gerçekleştirilen saldırıların büyük çoğunluğu ayrılıkçı nitelik taşıyor. Raporda Almanya’daki ayrılıkçı saldırıların hepsinin PKK tarafından düzenlendiği belirtiliyor.

Europol “Avrupa Birliği’nde Terörizmin Durumu ve Eğilimler 2008” başlıklı raporunu yayımladı. Brüksel’de Europol Direktörü Max-Peter Ratzel tarafından açıklanan rapora göre, 2007 yılında gerçekleştirilen 583 saldırıdan 532’si ayrılıkçı niteliğe sahip. İslami terörizm nitelikli saldırı sayısı ise 4 olarak belirlendi. Ayrılıkçı saldırılarda 264 eylemle İspanya başı çekerken Fransa 253 eylemle 2. sırada. 2007’de Almanya’da gerçekleştirilen ayrılıkçı eylem sayısı ise 15. Rapora göre bu eylemlerin 14’ü PKK tarafından üstlenilmiş. PKK’nın sorumluluğunu kabul etmediği tek eylemde ise Almanya, bu örgütü sorumlu tutmuş. Rapor, Almanya’daki PKK eylemlerinin ülkedeki Türk çıkarlarına yönelik olduğunun altını çiziyor.

Raporda, 2007’de terör eylemleri nedeniyle 1044 kişinin tutuklandığı kaydediliyor. Bu sayı, 2006’ya oranla yüzde 48 oranında bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Tutuklamalardan 201’i İslami terörizm nitelikli olurken ayrılıkçı tutuklamaların sayısı 548. 2007’de Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda ve Slovakya’da 38 PKK’lının tutuklandığı da raporda yer alan veriler arasında.

Terörle mücadele Avrupa Parlamentosu’nun da gündemindeydi. Özgürlüklerle yaptırımlar arasına sıkışan ve 27 üyesinin politikalarını koordine etmekte zorlanan Avrupa Birliği, son dönemde PKK’yı yakın takibe almış durumda. Eurojust’ın Başkan Yardımcısı Michele Coninsx, son dönemde PKK’yla ilgili olarak taktik nitelikli toplantılar yapıldığını söyledi. Coninsx, PKK’nın faaliyetlerinin farkında olunmasına karşın yasal yetersizlikler nedeniyle harekete geçilemediğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin, sınır aşan organize suçlar alanında üye ülkelerdeki yetkili birimlerin etkinliğini güçlendirmek amacıyla, 2002’de oluşturduğu Eurojust’ın Belçikalı Başkan Yardımcısı Coninsx, “PKK’nın faaliyetleri provokasyon, eğitim, örgüte üye kazandırma üzerine yoğunlaşıyor. Bunları başka bir yerde değil Avrupa’da ve uzun zamandır yapıyorlar” dedi. Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Terörizmle Mücadele” konulu oturumda konuşan Coninsx, örgütün faaliyetlerinin farkında olunmasına karşın, bu eylemlerin cezalandırılmamasının nedenini ise “Bunu sağlayacak yasal silahlardan yoksun olunması” ifadesiyle açıkladı.

Coninsx, Roj TV’yi kastederek televizyon kanallarının propaganda amaçlı yayınlar yaptığını, bu yayınlarla yeni üyeler edinmeye çalıştıklarını gördüklerini ve bu çerçevede örgüte katılan genç üyelerin Avrupa’da eğitim aldıklarını söyledi. Terörle mücadele konusunda üye ülkelerde, “terminolojiye ilişkin” farklı uygulamalar bulunduğunun da altını çizen Coninsx, “Başarılı olmak ve bu örgütün Türkiye’de masum insanlara yönelik eylemlerine son vermesini sağlamak istiyorsak finansman, provokasyon, yeni üye sağlama ve propaganda gibi eylemlerin ne olduğu konusunda daha uyumlu bir yaklaşım sergilemeliyiz” diye konuştu. Terörle mücadele ve organize suçlar konusunda uzmanlaşan Coninsx, terör örgütünün ancak koordinasyon ve işbirliği içinde çökertilebileceğinin altını çizdi.

XS
SM
MD
LG