Erişilebilirlik

7 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, gıda fiyatlarındaki artışın bir çok ülkede ciddi bir toplumsal sorun ve istikrarsızlık kaynağı haline geldiğini belirtiyor:

“Tahıl üretiminin yüksek olduğu Amerika’da bile toptan gıda fiyatları son 27 yılın en üst seviyesinde. Ancak tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artış kendisini en fazla Asya ve Afrika’da hissettiriyor. Açlık, dünya nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı şehirlerde kendisini daha fazla hissettiriyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, fiyat artışlarının geçici olmadığı uyarısında bulunuyor. Uluslararası örgütler tarımsal üretimdeki verimlilik artışına yapılan yatırımların azaldığını belirtiyor. Gıda fiyatlarındaki artışın yol açtığı toplumsal huzursuzluk, hepimizi doyuran çiftçilerin durumunu ve küresel istikrarı yeniden düşünmeyi zorunlu kılıyor.”

Boston Globe, Pekin Olimpiyatları yaklaşırken Çin Komünist Partisi’nin ülkedeki muhaliflere, Tibet’teki rahiplere ve Şincan’daki Uygur Türklerine yönelik baskıları daha da artırdığına dikkat çekiyor. Gazete, Çinli liderlerin bu politikayla kendi ülkelerine en büyük kötülüğü yaptığını savunuyor:

“Çin’in katı otoriter yöneticileri, bu yaptıklarıyla muhaliflerini haklı çıkartıyor. Çin’in sağladığı hızlı ekonomik büyümeye rağmen, insan hakları alanındaki karnesiyle olimpiyatlara ev sahipliği yapmayı hak etmediği yönündeki eleştirilere zemin hazırlıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, “Yabancılar, insan hakları bahanesiyle içişlerimize karışmamalıdır,” yönündeki uyarısı da bunu kanıtlıyor. Ancak, insan haklarına saygı duymayan bir yönetim böyle bir açıklama yapar. Aslında Çinli yöneticiler, içişlerine karışmama uyarısını insan haklarını çiğneyen politikalarını gizlemenin bir aracı olarak kullanıyor.”

Washington Post gazetesinin deneyimli yazarı Jackson Diehl, Bush yönetiminin Ortadoğu politikasını sert ifadelerle eleştiriyor. Diehl, İsrail ile Hamas’ın hızla bir savaşa sürüklendiği uyarısında bulunuyor:

“Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Lideri Mahmut Abbas arasında nihai bir anlaşmanın ilkeleri üzerinde uzlaşma sağlanıncaya kadar Hamas’ı devre dışı tutmaya çalışıyor. Ancak böyle bir uzlaşma sağlansa bile Abbas’ın yapılacak bir anlaşmayı hayata geçiremeyeceğini düşünen İsraillilerin sayısı giderek artıyor. İsraillilere göre, Hamas istediği an Aşkelon’a yönelik füze saldırılarını sürdürerek barış sürecini sabote edebilir. İsraillileri asıl endişelendiren ise, Ortadoğu barışı için çaba harcayan Bush yönetiminin Ortadoğu’da bir savaşa hazırlıksız olması.”

Washington Times, Irak’ın Basra kentinde Şii lider Mukteda El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalardan İran’ı sorumlu tutuyor. Gazete, İran’ın Irak’ı karıştırmak için Mehdi Ordusu’nu kullandığını öne sürüyor:

“Irak’taki Amerikalı askeri yetkililere göre, İran Devrim Muhafızlarının en seçkin birliği olan Kudüs Gücü, Irak’taki Şii milislere silah sağlanmasında büyük bir rol oynuyor. Amerikalı yetkililer, şimdiye kadar, Mukteda El Sadr’ın İran’la ilişkisi konusunda doğrudan bir eleştiride bulunmaktan kaçındı. Oysa, Tahran’ın Irak’taki pis işlerini Mehdi Ordusu yapıyor. Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petreaus ile Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker’in Kongre’de verecekleri ifade sırasında bu konuya değinip değinmeyeceğini merakla bekliyoruz.”

XS
SM
MD
LG