Erişilebilirlik

Olimpiyat Meşalesinin Güç Yolculuğu


Olimpiyat meşalesi 136 gün sürecek rekor yolculuğu sırasında 5 kıtada 20 ülkeden geçecek. Dün Londra’da 50 kilometrelik bir mesafede taşınan meşale, bugün Paris’te yine protesto gösterilerine hedef oldu.

Olimpiyat meşalesinin Londra'dan geçişi sırasında binlerce kişi Çin'in Tibet politikasını eleştirdi. Çok sayıda göstericinin Çin’in Londra Büyükelçisi Fu Ying meşaleyi taşıyacağı yerde toplanması üzerine planda değişiklik yapıldı ve Çinli diplomat Olimpiyat meşalesini güzergahın başka bir bölümünde taşıdı.

Gösteriler sırasında bir kişi meşaleyi söndürmeye, başka biriyse taşıyan atletin elinden almaya çalıştı. Olayların büyümesi üzerine polis en az 50 kişiyi gözaltına aldı. Olaylı geçmesine rağmen meşale turunu tamamladı ve Londra’dan bir sonraki durak olan Paris’e götürüldü. Olimpiyat meşalesinin Paris güzergahı da Tibet bayrakları sallayan göstericilerin eylemleri nedeniyle olaylı geçti. 3 bin polise rağmen göstericiler iki kez meşalenin geçişini önledi.

Göstericiler, Çin’in Tibet'te ve Doğu Türkistan’daki baskı rejimiyle birlikte Sudan politikasını da protesto etti. Birincisinde, söndürülen meşale bir otobüsle, ikinci sefer ise bir polis aracıyla bir sonraki noktaya götürüldü. Göstericiler yüzünden koşu parkurunun bir bölümü değiştirildi, yarış sonunda belediye binasında yapılması planlanan tören de son anda iptal edildi. Bir grup gösterici ise Eyfel kulesinden büyük bir siyah pankart sarkıttı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü üyelerince hazırlanan pankartta renkli Olimpiyat halkaları yerine birbirine bağlı kelepçe resmi bulunuyordu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge'den gösterilerden kaygı duyduğunu söyledi.

Protesto gösterilerinden rahatsız olduklarını belirten Rogge, Tibet anlaşmazlığına barışçı bir çözüm yolu aranması çağrısında bulundu. Tibet konusunda daha önce de benzeri çağrılarda bulunan Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge'in Pekin’deyken böyle bir açıklama yapması dikkati çekti. Yarışmalar katılan ülkelerin ulusal Olimpiyat komiteleri Pekin’de durumu değerlendiriyor. Olimpiyat meşalesi, 137 bin kilometrelik dünya turundan sonra, 8 Ağustos'ta, Olimpiyat Oyunları'nın açılışı için Pekin'e ulaşmış olacak. Çin hükümeti gösterileri kınadı, göstericilerin ayrılıkçılar olduğunu öne sürdü.

XS
SM
MD
LG