Erişilebilirlik

ABD'deki Türkler'den TV Yayını


Başkent Washington ve çevresinde yaşayan bir grup Türk başlattıkları amatör televizyon yayınlarıyla hem Türk-Amerikan toplumunu bölgedeki kültürel ve sosyal etkinliklerden haberdar ediyor, hem de Amerikalıları Türkiye ve Türkler hakkında bilgilendiriyor.

Amerika’da kablolu televizyon kuruluşları 1984 tarihli yasa uyarınca isteyen birey veya gruplara, diledikleri konularda, yayın yapma hakkı tanımakla yükümlü. Yasa, bu kuruluşların, birey ve gruplara gerekli yayıncılık eğitimi ve televizyon tesisleri sağlamasını da şart koşuyor. Amaç, sıradan insanlara, belirli gruplara görüşlerini istedikleri dilde serbestçe duyurabilecekleri bir ortam sağlamak.

Kültür Köprüsü

Uzun yıllardır Amerika’da yaşayan Hürriyet Ok ve bir grup Türk işte bu yasadan yararlanarak Virginia eyaletinin Fairfax kentinde televizyon yayını yapıyor. Program yapımcısı Ok, programların hazırlanması ve yayınlanması aşamasında hiç bir ücret ödemediklerini, yalnızca tesislerden yararlanmak için teknik eğitimden geçtiklerini söylüyor.

İngilizce hazırlanan Türk-Amerikan Saati’nin amacı başta Virginia olmak üzere, Maryland ve Washington’da yaşayan Türklere ulaşmak; bu bölgede yaşayan Amerikalılara Türkiye’yi tanıtmak.

Kablolu yayın kuruluşlarının desteğindeki kamuya açık televizyonlarda temel prensiplerden biri, kar amacı gütmemek. Kar amacıyla hazırlanmadığı için bu yayınlar ancak gönüllü katkılarıyla hazırlanabiliyor. Gökşin Carey de bu gönüllülerden biri. Carey, bir rastlantı sonucu üstlendiği sunuculuk görevini severek yaptığını söylüyor.

Programlarda bu eyaletlerde yaşayan Türklerin ilgisini çekebilecek her türlü kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliğe yer veriliyor. Ayrıca vergiden, göçmenliğe, Amerika’da yaşayan Türklere pratik bilgiler aktaran uzmanlar programlara konuk ediliyor. Resmi temaslarda bulunmak üzere Amerika’ya gelen Türkler de programlara konuk oluyor.

Amatör Ruh Profesyonel Çaba

Kimi zaman kamera arkasında, kimi zaman önünde görev üstlenenler, kontrol odasında karmaşık yayın cihazlarını maharetle kullananlar günlük yaşamlarında tamamen başka alanlarda çalışıyor. Gönüllüler arasında bilgisayar uzmanları, akademisyenler, mimarlar, Dünya Bankası çalışanları var.

Gönüllü televizyon ekibinden Ercüment Akman, çalışmalarını başka eyaletlerde yaşayan Türklerle de paylaşmayı umduklarını söylüyor.

Türk-Amerikan Saati İngilizce yayınlarıyla ilgi ve beğeni toplayınca gönüllülerin sayısı da artmış.

Yayınlar Artık İki Dilde

Gönüllü ekip bu başarıdan aldığı şevkle şu sıralarda Türkçe bir program da yapıyor. Türkçe programlar sayesinde, Washington ve çevresinde yaşayan Türkler, kendi dillerindeki televizyon yayınlarını Amerika'daki kablolu sistemle izleme fırsatı buluyor.

Türkçe programlardan sorumlu İbrahim Türk, ekipte yer alan herkesin amatör bir ruhla profesyonel yayınlar hazırladığını kaydediyor.




XS
SM
MD
LG