Erişilebilirlik

Maliki Şii Militanlara Operasyonu Askıya Aldı


Irak Başbakanı Nuri el Maliki Şii militanlara yönelik operasyonları askıya aldı.

Maliki, karardaki amacın teslim olmak isteyen militanlara süre tanımak olduğunu söyledi, ancak operasyonun ne kadar süre askıya alındığını açıklamadı.

Başbakan Maliki, dün de militanlara karşı yeni operasyonlar planladığını duyurmuştu. Maliki, operasyonların Bağdat ve ülkenin her yerinde düzenlenebileceğini belirtirken, “yasadışı gruplarla asla pazarlık yapmayacağını” söylemişti.

Basra’da düzenlenen son operasyonda Irak güvenlik kuvvetleriyle radikal Şii lider Muktada el-Sadr’a bağlı militanlar arasında çıkan çatışmalarda 400’ü aşkın kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Sadr ise, Irak halkını Amerikan işgalini protesto için bir milyon kişilik gösteri düzenlemeye çağırdı. Necef’ten yapılan açıklamada gösterinin, Bağdat’ın düşüşünün beşinci yıldönümü olan 9 Nisan’da yapılacağı belirtildi.

Öte yandan Bağdat’ın kuzeyinde bir cenaze töreni sırasında düzenlenen intihar saldırısında en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Irak polisi Diyala’daki cenaze töreninde kalabalığın arasına karışan saldırganın üzerindeki bombaları patlattığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG