Erişilebilirlik

Orta Yaş Krizi 40'lı Yaşlarda Başlıyor


Yeni bir araştırma orta yaş krizinin sadece Batı ülkelerine özgü değil evrensel olduğunu ortaya çıkardı. Amerikalı ve İngiliz araştırmacıların hayatın farklı evrelerinde mutluluk üzerine yaptıkları incelemenin sonuçları ilgi çekici. Uzmanlar dünyanın dört bir yanından 2 milyondan fazla kişiyle ilgili 35 yıllık verileri inceledi ve mutluluğun istikrarlı bir tablosu olduğunu gördü. Araştırmaya göre hangi kültürden gelirse gelsin; ister zengin, ister yoksul ülkelerde yaşasın, insanların hayatındaki en mutlu dönem, 20’li, 30’lu yaşları, ve 50 yaştan sonrası. 40’lı yaşlarını süren, özellikle de 40’lı yaşların ortalarındaki insanlar, en mutsuz olanlar.

Araştırmacı Andrew Oswald, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Hayatın başındayken çok yüksek beklentilerimiz, büyük hayallerimiz olur. 30’lu ve 40’lı yaşlarda bu hayallerin uçup gittiğini görmek, son derece acı verici bir deneyimdir.”

Gail Harris de 40’lı yaşlarında o kadar çok zorluk çekmiş ki Internet’te yaşlanma, sağlık ve inanç hakkında bir girişim başlatmış. Harris, “40’lı yaşlarınızda hayatta nereye geldiğinizi sorgulamaya başlıyorsunuz,” diyor. Harris’e göre, o yaşlarda “Daha mutlu olabilir miydim?” diye düşünmeye başlanıyor. 50’li yaşlara yaklaşırken ise sihirli bir şeyler oluyor.

Araştırmacılar hayatı U şeklindeki bir grafiğe benzetiyor ve insanın 44 yaşında bu şeklin en altında olduğunu söylüyor. Bu yaşı geçen insan, tekrar mutlu olmaya başlıyor ve hayat, yükselişe geçiyor. 44 yaşından sonra insanlar rahatlıyor. Örneğin çalıştıkları şirketin genel müdürü olmayacakları ya da Nobel Ödülü’nü kazanamayacakları gerçeğini kabulleniyor. Ancak terapist Susan Bluestone’a göre, bu, insanların daha az beklentisi olacağı anlamına gelmiyor. Bluestone, “Bu dönemde kim olduğunuzu anlamaya başlıyor, hayatta gerçekten neler başarabileceğinizi kavradığınız döneme geliyorsunuz,” diye açıklıyor. Profesör Oswald, mutsuzluğun, içimizden kaynaklandığını, ve bunu önlemek için yapılacak fazla bir şey olmadığını söylüyor. 40’lı yaşlardan sonraysa yeniden hayatın tadını çıkararak yaşamak mümkün.

XS
SM
MD
LG