Erişilebilirlik

Füzesavar Sisteminde Anlaşma


Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Bükreş’teki NATO zirvesine katılan liderlerin, Doğu Avrupa’ya füze savunma sistemi yerleştirilmesi planını onaylama konusunda anlaştığını bidirdi.

Aynı yetkili, liderlerin onayının, bugün zirve bildirisine ekleneceğini belirtti. Rusya, ittifak üyelerinden Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya füze savunma sistemi yerleştirilmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Afganistan’daki NATO kuvvetlerine destek vermek için ülkesinin bir tabur asker göndereceğini açıkladı.

Bükreş’teki zirvede konuşan Sarkozy, yeni askerlerin Afganistan’ın doğu bölgesine gönderileceğini bildirdi. Bölgede bulunan Amerikan askerlerinden bazılarıysa, Fransız birliklerin varışından sonra çatışmaların yoğun olduğu güney bölgesine kaydırılacak.

Sarkozy ayrıca gelecek yıl içinde NATO’nun askeri kanadına geri dönmeyi planladıklarını duyurdu. Fransa yaklaşık 40 yıl önce ittifakın askeri kanadından çekilmişti.

Zirvede ayrıca Arnavutluk ve Hırvatistan’a üyelik verilmesi kararlaştırıldı. Makedonya, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’ya alınma kararıysa ertelendi.

Bush yönetimi, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliğine büyük destek veriyordu. Ancak Fransa ve Almanya, bu iki eski Sovyet cumhuriyetinin üyeliği için zamanın daha gelmediğini savunuyor. Rusya da, NATO’nun kendi sınırlarına kadar genişlemesine karşı çıkıyor.

Makedonya’nın üyeliğineyse Yunanistan, iki ülke arasında yaşanan isim krizinden dolayı itiraz ediyor. Yunanistan, kuzey komşusu devlet adını değiştirmedikçe, Makedonya’nın üyeliğini engelleme uyarısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG