Erişilebilirlik

NATO Zirvesi Başlıyor


26 üyeli Kuzey Atlantik İttifakı NATO’nun devlet ve hükümet başkanları bugün Bükreş’te biraraya geliyor. 4 Nisan’a kadar sürecek olan NATO zirvesinin iki önemli konusu var: Afganistan’da devam eden savaş ve ittifakın genişlemesi.

Başkan Bush, zirveye katılmak için Ukrayna'daki temaslarını tamamladı ve Bükreş'e gitti. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül temsil edecek.

NATO 2003 yılından bu yana Afganistan’da, özellikle güneyde Taleban militanlarıyla mücadele ediyor.

Afganistan’da istikrarın sağlanması ve hükümetin güçlenmesi için 41 bin NATO askeri görev yapıyor.

Dışilişkiler Konseyi uzmanı Charles Kupchan, NATO’nun Afganistan’ın kuzey ve doğu bölgelerinde asayişin sağlanmasında etkili olabildiğini, ancak Taleban’ın bazı bölgelerde kontrolü yeniden ele geçirdiğini söylüyor.

Kupchan şöyle konuştu: “Ölü sayısı son zamanlarda arttı. Şiddet, intihar saldırıları artıyor. NATO ve Afgan askerlerinin yanı sıra, siviller de saldırılara hedef oluyor.”

Kupchan ittifakın bu olaydan ne derece etkileneceği konusunda tahmin yürütülemeyeceğini söylüyor. NATO zirvesinde gündeme gelecek konuların başında Afganistan var. Özellikle ittifak üyelerinin Afganistan’a daha fazla asker gönderip göndermeyeceği; bu askerlerin de cepheye sevk edilip edilmeyeceği değerlendirilecek.

Bükreş zirvesinde NATO’ya yeni üyeler de kabul edilecek. Uzmanlar, Arnavutluk ve Hırvatistan’ın üyeliğe davet edileceğini, ancak Makedonya’nın durumunun hala belli olmadığını söylüyor.

Amerika’nın eski NATO Daimi Temsilcisi Robert Hunter, Yunanistan’ın Makedonya’nın üyeliğini veto etme tehdidinde bulunduğunu hatırlatıyor: “Yunanlılar, ‘Makedonya’ adında bir vilayetleri bulunduğu için kaygılı. Ama, bence bu konuda ısrardan vazgeçmeleri gerekir. Yani, bir ülke kendisini istediği bir şekilde tanımlayabilir. NATO’ya üye olmaları da tercih edilecek bir gelişme. Bu sorunun çözümlenmesi gerekiyor.”

Bükreş’teki NATO zirvesinde Gürcistan ve Ukrayna’nın üyelik süreci de gündeme gelecek. Rusya, bu iki ülkenin NATO’ya üye olmasına karşı çıkıyor. Almanya ve Fransa da Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya girmesine karşı. Ancak Washington bu iki ülkenin NATO üyeliğini destekliyor.

Kupchan, Başkan Bush’un bu ülkeleri ziyaret etmesini Rusya için provokasyon olarak yorumluyor: “Bu onun ‘özgürlük’ söyleminin bir parçası. Baltık ülkelerini ziyaret edelim, Gürcistan’a gidelim, Ukrayna’ya da uğrayalım diyor ama bu, Rusları rahatsız ediyor. ”


Uzmanlar, Afganistan ve NATO’nun genişlemesi gibi konuların değerlendirileceği zirvenin ittifakın geleceğine ilişkin ipuçları da vereceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG