Erişilebilirlik

AKP Davası Tartışılıyor


Anayasa Mahkemesi’nin, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etmesinin ardından Ankara’da tüm gözler AKP’ye çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği ile ilgili hazırlığın sürdüğünü söylerken, halka ‘sağduyu’ çağrısı yaptı. Muhalefetin, AKP’ye sert mesajları sürüyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın 14 Mart’ta ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı’ olmakla suçlayıp hakkında kapatma davası açtığı AKP, davanın siyasette yarattığı gerilimden kurtulmak için çıkış yolu arıyor.

AKP, Yargıtay tarafından hazırlanan dava iddianamesinin Anayasa Mahkemesi’nce kabulünün ardından Türkiye’de siyasi parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği için yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı. Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili olarak sert mesajlar vermekten kaçınırken, partisinin ‘özgüven ve kararlılık içinde’ çalışmalarını sürdüreceğine vurgu yaptı. Erdoğan, bu süreçte ‘hukukun üstünlüğü’ i lkesine bağlılıktan şaşmayacaklarını belirtirken, halka da sağduyu çağrısı yaptı ve “Milletimizden arzu ve beklentimiz; geleceğimizi karartmak isteyen korku tacirlerinin tehdit ve provakasyonlarına asla fırsat vermemesidir” diye konuştu. Partinin kapatılma olasılığını dikkate alarak toplanan AKP

Merkez Yürütme Kurulu da, hükümetin önümüzdeki süreçte nasıl bir strateji izlemesi gerektiğini değerlendirmeye aldı. Toplantı sonrası kısa bir açıklama yapan genel başkan yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, kapatma davasıyla birlikte Türk demokrasisinde yaşanan zorlukları ‘hukuk sistemini güçlendirerek’ aşacaklarını dile getirdi. Fırat, sürece ilişkin teknik ayırıntıların, önümüzdeki pazartesi günü parti içinde yeniden değerlendirileceğini ve kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.

Muhalefetten Sert Mesajlar

AKP’nin kapatılması davasında yaşanan gelişmeleri gündeminden düşürmeyen ana muhalefettin hükümete sert mesaj ve uyarıları da sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, AKP’nin telaş içinde olduğunu öne sürerken, kapatma davasını düşürmek için yapılacak anayasa değişikliğinin hukuk devletine aykırı olacağını, AKP’nin hukuki meşruiyetinin de tartışılır hale geleceğini iddia etti.

Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye göre Türkiye zor bir süreçten geçiyor. AKP’nin kapatılması için 14 Mart’ta açılan davanın üstünden 17 gün geçmişken Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay iddianamesini kabul ettiğini anımsatan Bahçeli’nin “Türkiye’nin bu noktaya gelmesi büyük talihsizlik. Bütün temennimiz bunun bir rejim bunalıma n eden olmaması. Ancak iktidar bu dirayeti gösterememiştir. Diyalog ortamı yaratılamamıştır. Siyasi depremin öncü sarsıntılarını yaşıyoruz" ifadeleri dikkat çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunan Bahçeli, krizden çıkışın tek adresin meclis, belirleyicinin de AKP olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG